Osetan pad prometa nekretnina u Subotici

Promet nekretnina u Subotici ove godine je osetno opao, a stan u novogradnji može se naći i za 650 evra po kvadratu u najpoznatijem subotičkom naselju "Prozivka", tvrde lokalni prodavci.

Agenti za nekretnine, s kojima je razgovarao dopisnik Tanjuga, kažu da banke takođe beleže pad broja odobrenih stambenih kredita u odnosu na prošlu godinu, a takvi zajmovi se najčešće odobravaju uz državne subvencije, a vezuju se za kretanje kursa evra.

Za dvosobne stanove vrednosti do 35.000 evra mesečna rata je oko 200 evra. I pored učestalog kašnjenja u otplati tih rata, banke i dalje vrlo retko koriste mehanizam zaštite i prinudne naplate potraživanja, tvrde u subotičkoj filijali "Komercijalne banke".

U Agenciji nekretnina "Top-tip" navode da se trenutno na "Prozivki" može kupiti već korišćen stan za 500 evra po kvadratu, a na lokaciji "Radijalac" za 550 evra.

Pre godinu dana, kako navode u toj agenciji, investitori su nove stanove prodavali za 850 evra po kvadratu, dok ih danas nude i za 650 evra, ali kupovina ide teško.

U prometu kuća i stanova kupci uglavnom daju prednost kućama, a najviše se tražne one u vrednosti od 15 do 30 hiljada evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar