Opadaju cene i potražnja za kućama

Potrošačke cene u SAD opale su osetno tokom novembra, nakon takođe značajnog pada u oktobru, a gradnja novih kuća u prošlom mesecu je bila na rekordno niskom nivou, objavili su vladini izvori u Vašingtonu.

Podaci Ministarstva za rad pokazuju da je indeks potrošačkih cena opao tokom novembra 1,7 odsto, nakon jednoprocentnog pada u oktobru. To je najveći uzastopni pad tog pokazatelja još od 1947. godine.

Takozvana bazna inflacija, koja ne obuhvata cene hrane i energenata, opala je u novembru minimalnih 0,1 odsto, u odnosu na oktobarski nivo, prenosi agencija Rojters.

Inflatorna stopa u SAD na kraju novembra, izračunata na godišnoj osnovi, opala je na svega 1,1 odsto, što je najniži nivo inflacije od sredine 2002. godine.

Predviđa se da u toku cele 2008., inaflatorna stopa neće biti veća od 0,7 odsto, u poređenju sa 2007. kada je inflacija bila osetno veća - 4,1 procenat.
Najveći uticaj na nagli pad inflacije u SAD, tokom drugog polugođa ove godine, imale su drastično niže cene nafte i drugih energenata, a takođe i nekih vitalinih prehrambenih proizvoda.

Cene energetskih sirovina opale su prošlog meseca, u proseku oko 17 odsto, nakon oktobarskog smanjenja za 8,6 procenata. Benzin je, na primer, krajem novembra u SAD pojeftinio oko 60 odsto u odnosu na rekordan nivo u julu.

Neki eksperti već izražavaju bojazan da će se SAD tokom naredne godine suočiti sa deflacijom koja nastaje kada se pojavi negativan rast cena, ali uz istovrmeno osetno smanjenje proizvodnje, zaposlenosti i potrošačke tražnje.

Ministarstvo trgovine je saopštilo da je tokom novembra broj započete gradnje svega 625.000 novih stambenih jednica, što je gotovo 19 odsto manje u poređenju sa oktobarom.

Broj novozapočetih stambenih objekata u novembru je bio na najnižem mesečnom pokazatelju od 1959. godine, kada je ministarstvo trgovine i počelo da objavljuje mesečne izveštaje o započetoj stambenoj gradnji.

"Podaci o započetoj stambenoj gradnji su još jedan loš znak o stanju privrede SAD", rekao je Brajan Dolan, šef valutnih analitičara kompanije "Foreks com" iz Njudžersija.

Koliko je situacija u stambenoj gradnji nepovoljna pokazuje i podatak da su planovi buduće, mesečne gradnje, opali tokom decembra na 616.000 jedinica, sa oktobarskih 730.000.

To je, takođe, osetno niže od prognoze analitičara na Volstritu i najniže od negativnog rekorda zabeleženog pre 48 godina.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar