Odbili da uknjiže stan u uknjiženoj zgradi

Beograđani muku muče sa uknjižbom stanova. Nemaju dovoljno informacija, ne mogu da saznaju „gde pripadaju”, šta od dokumenata treba da prikupe...a kad i prođu dobar deo „kafkijanskog lavirinta” desi im se da je sve ( i vreme i novac i trud) bilo uzalud. Takav je slučaj Maje Radisavljević sa Palilule.

Maja Radosavljević (30) predala je zahtev za uknjižbu stana u Ulici Čarli Čaplina 15 u oktobru 2008. godine. Šest meseci nije mogla „da stigne na red” u Drugom opštinskom sudu, a onda su joj zatražili dodatnu dokumentaciju. Nakon što je potrošila nekoliko hiljada dinara i provela sate čekajući u sudu, saopštili su joj da je njen slučaj odavno - odbijen!
Ona je predala zahtev za uknjiženje jer je bila u proceduri podizanja stambenog kredita, a hipoteka je zahtevala uknjiženje.
- Zajedno sa dokumentacijom predato je i pismo od banke, sa molbom da uknjižba bude obavljena u što kraćem roku, jer su takvi slučajevi predviđeni kao prioritetni. Šalterski službenici u Drugom opštinskom sudu devet meseci „nisu imali vremena za predmet” i bila sam u ćorsokaku, nisam znala šta da radim. Međutim, sredinom prošle godine rečeno da je prvo potrebno uknjižiti zgradu, za šta je zahtev predat sredinom 2008. godine i da treba ponovo doneti dokumentaciju. Nakon predavanja te dokumentacije, zgrada je legalizovana pre tri meseca - priča svoj problem Maja Radosavljević.
Misleći da će uknjižbom zgrade i njen slučaj biti pozitivno rešen, Maja Radosavljević nailazi na novu prepreku.
- Dobila sam odgovor da je neophodno pribaviti određeni ugovor da bi dokumentacija bila kompletna. Original tog ugovora poseduje jedino Grad Beograd, a da bih ga dobila potrebno je bilo da platim 12.000 dinara i da čekam dve nedelje na izdavanje. Kad smo konačno sve to rešili, 5. januara smo otišli misleći da sam napokon uknjižila stan. Međutim, na moje zaprepašćenje, tada sam dobila odgovor da je moj slučaj rešen negativno još 29. novembra - razočarano priča Maja Radosavljević.
Ovo je značilo da su službenici Drugog opštinskog suda odlučili da ne uknjiže stan Maje Radosavljević, a nakon toga su tražili dodatnu dokumentaciju.
- Sad moramo iz početka da predajemo dokumenta u nadi da će nam ovaj put reći u startu da li imamo svu potrebnu dokumentaciju i koliko će proces trajati. Potpuno sam izgubila volju. Ne mogu da verujem da se u jednoj demokratskoj, pravno uređenoj zemlji ovo dešava - objašnjava Radosavljevićeva.

Loše iskustvo
- Iskustvo sa uknjižbom stana u Beogradu je sramotno: od neprijatnosti službenika na šalteru, preživljenog stresa, konstantnih odlazaka u Drugi opštinski sud i proveravanja statusa predmeta, novca koji je potrebno izdvojiti za takse i dokumentaciju, do dobijanja negativnog rešenja o kojem ne budete obavešteni - kivna je Maja Radosavljević.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar