Od danas prijem zahteva za povoljne stambene kredite

„Komercijalna banka”, „Banka Inteza”, „Hipo Alpe-Adrija banka”, „Marfin banka” i „Prokredit banka” pet je banaka koje su do sada potpisale ugovor sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja o učešću u programu subvencionisanih kredita za novogradnju.

Od danas u ekspozituri „Prokredit banke” u Ulici Milutina Milankovića 17 u Beogradu, građani će moći da podnose zahteve, a to će od ponedeljka moći da učine i u svim ostalim ekspoziturama širom Srbije. Zahteve za ovu vrstu zajma primaće od sutra, 1. oktobra, u „Banci Inteza”.

- Korisnici ovih stambenih kredita od novembra 2012. godine plaćaće kamatu po modelu šestomesečni euribor plus 4,5 odsto - kažu u „Intezi”.
Od 1. oktobra zahteve će primati i službenici „Hipo Alpe-Adrija banke”. Kako kaže Rade Šević, PR ove banke, visina kamatne stope, kao i šta će biti potrebno od dokumenta biće poznati danas. I u „Komercijalnoj banci” najavljuju da će obračunavati kamatnu stopu na deo koji kreditira banka - šestomesečni euribor plus 4,5 odsto. „Marfin banka”, kako ističe Vladan Manić, član Izvršnog odbora, od sutra će primati zahteve građana, a kamatna stopa kretaće se u okviru preporučenih granica. U ovoj godini za subvencionisanje stambenih kredita u budžetu predviđeno 450 miliona dinara, dok za narednu godinu 2,5 milijardi dinara, a u 2011. i 2012. godini po dve milijarde dinara.
Aleksandar Jović, direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, istakao je juče u izjavi za Tanjug da građani ne treba da se plaše da neće biti dovoljno sredstava za subvencionisanje stambenih kredita, podsetivši da je taj program počeo još 2005. godine i da je imao veoma dobre rezultate.
- Novi program ima dve bitne razlike u odnosu na prethodni program subvencionisanja stambenih kredita - jer se kroz njega mogu kupiti samo stanovi u novogradnji i jer je prve tri godine otplata bankarskog dela zajma beskamatna. Prema nekim proračunima, klijent na taj način uštedi oko 20 odsto kamate ukupnog kredita - kaže Jović.
U prve tri godine i u poslednjih pet godina otplata kredita će biti beskamatna za građane, jer će Ministarstvo ekonomije subvencionisati kamatu u punom iznosu. Ostalih godina korisnik kredita nastavlja da plaća kredit po kamatnoj stopi od 4,9 do 5,9 odsto.
Građani treba da obezbede minimalno pet odsto učešća, dok će država obezbediti beskamatni kredit za učešće od 20 odsto, a banke kreditiraju preostalih 75 odsto. Maksimalni iznos kredita je 100.000 evra, a pravo na korišćenje imaju građani do 45 godina starosti koji nemaju rešeno stambeno pitanje, nemaju stambeni kredit u korišćenju i čija neto plata iznosi do 120.000 dinara mesečno. Takođe i građani koji žele da zamene stari stan za nekretninu u novogradnji, moći će da koriste ovaj kredit, kroz kreditiranje razlike u ceni.

Banke koje su u programu
Banka Inteza
Komercijalna banka
Hipo Alpe-Adrija banka
Prokredit banka
Marfin banka
Uslovi
maksimalan iznos kredita 100.000 evra
učešće građana pet odsto
učešće države 20 odsto
krediti će biti beskamatni do 31. 10. 2012. godine
namena - za kupovinu novoizgrađenog stana ili u izgradnji,
mogućnost zamene stare nekretnine za novu

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar