NS subvencioniše stambene kredite

Novi Sad -- Novosadska vlast planira da raspiše konkurs za subvencionisane stambene kredite, tako da će nekolicini grad za vreme otplate kredita plaćati celu kamatu.

Trenutno se radi na utvrđivanju kriterijuma na osnovu kojih će biti dodeljene subvencije.

Ti kriterijumi još nisu poznati, ali gradonačelnik Novog Sada najavljuje da oni nikako ne bi smeli da budu "diskriminatorski".

Za prosečnog stanovnika Srbije uzimanje kredita predstavlja pre neizvesnu avanturu nego način za rešavanje problema.

Visoke i često promenljive kamate, neizvesnost u vezi sa stalnim primanjima kao i njihova visina, mnoge ljude odbijaju od ideje da uzmu bilo kakav kredit. Ovo se posebno odnosi na stambene ili druge dugoročne kredite, kažu građani.

"Bankarski troškovi i male plate kod nas, nismo još spremni za te kredite."

"Kamata je, na dug period, veoma velika."

"Skupi su i nisu dobri uslovi."

Kako bi bar nekim građanima olakšali kupovinu stana, novosadski čelnici će građanima koji prođu na konkursu plaćati celokupnu kamatu tokom otplate stambenog kredita. Tačni kriterijumi po kojima će se određivati ko će dobiti subvencije a ko neće još nisu poznati, ali bi trebalo da budu usvojeni u narednih desetak dana.

"Treba još da definišemo. Ne bi trebalo da budu diskriminatorski, dakle da isključe porodice koje imaju jedno ili dvoje dece. Kreditna sposobnost će biti jako važna, neće svako da preuzme taj rizik da preuzme stan na kredit", kaže gradonačenik Novog Sada Igor Pavličić.

Grad trenutno ima više od četrdeset miliona dinara za ove namene. Lokalna vlast očekuje da bude veliko interesovanje za ovu akciju i nisu sigurni da će svi koji se prijave i zadovoljiti uslove konkursa i dobiti sredstva, ali obećavaju da će oni koji prođu konkurs moći da računaju na njivohovu pomoć bez bojazni da će plaćanje kamate biti prekinuto iz bilo kog razloga.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar