NS: Prosečna cena kvadrata ispod hiljadu evra

Da li zbog pada bankarskih kamata na stambene kredite ili povraćaja PDV-a od 10% koji daje država, u Novom Sadu od početka ove godine primetna je povećana tražnja za kupovinom stanova, kažu agenti za prodaju nekretnina. Najtraženije su i dalje garsonjere kao i stanovi do 60m2, koji se mogu kupiti po ceni i ispod 1.000 evra po kvadratu. ...

Kako za nju preskupi novosadski Kej nije dolazio u obzir, kao ni previše udaljena Klisa, Jelena Tumbas pre dva meseca našla je stan po svojoj meri u blizini Železničke stanice, koji je kupila, i zbog dobre lokacije, ali prvenstveno zbog cene.

"Tražili smo stan što veće kvadrature za što manje novca, tako da smo kupili ovaj od 55m2 za 39.000 evra, sa troškovima posredovanja agencije", navela je Jelena Tumbas.

Prema tvrdnjama onih koji se bave prodajom stanova, tržište nekretnina u Novom Sadu je stabilno, što znači da ne treba očekivati značajnije povećanje ili pad cena, ali u odnosu na ranije godine, prosečna cena kvadrata više nije 1.000 evra, slažu se i agenti i ekonomisti.

"Ta cena može da ide i ispod 1000 evra, što oslikava trenutno stanje na tržištu, činjenica je da je kupovna moć građana niža te se to oslikava i na njihova očekivanja kada je u pitanju kupovina stanova", ukazuje ekonomski analitičardr Dragan Ilić.

Dragan Rabatić iz novosadske agencije "Solis nekretnine kaže da u ponudi imaju dvoiposobne i trosobne stanove u starogradnji, od oko 20-30 godina starosti, kojima je tržište nekretnina prezasićeno, tako da ih kupac može naći već za 700-750 evra po kvadratu, zbog čega je prosek ispod 1.000 evra.

U zavisnosti od novca kojim raspolažu, kupci u Novom Sadu mogu uzeti stan za 700 evra po kvadratu kod Železničke stanice, za 1.200 do čak 1.600e na Limanu ili za 900 do 1.100 evra ovde na Bulevaru Evrope.

Ukoliko ipak želite da kupite kuću, budite spremni na to da su, zbog širenja gradske zone, njihove cene u Novom Sadu prilično paprene, pa se tako na Telepu kuća za rušenje prodaje za 60.000 evra, a ona za stanovanje za duplo više novca.

Za kupce koji su voljni da putuju do Novog Sada, u Kaću – mestu 15-ak kilometara udaljenom od grada, kuće se mogu naći po prosečnoj ceni od 40 do 60 hiljada evra, dok su već u susednoj Budisavi one upola jeftinije. Iako zainteresovanih ima, kupovini kuće na selu ipak se pristupa obazrivo, uzimajući u obzir to da useljenje često zahteva obnovu objekta i dodatna ulaganja.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar