Novi stambeni kvadrati u Kikindi

Polovinom marta u Kikindi bi trebalo da počne izgradnja petnaest stanova, prvog od osam planiranih objekata u bloku "C2", u samom centru Kikinde, delo arhitektonskog biroa Modular iz Beograda. Dugoročnije planiranom stambenom izgradnjom, Kikinda bi izgradnjom pomenutog bloka obezbedila oko 12 hiljada kvadrata stambenog i poslovnog prostora, na atraktivnoj gradskoj lokaciji i pod povoljnim uslovima za buduće zakupce i vlasnike koji budu ispunjavali još nedefinisane kriterijume.

Taj ambiciozni kikindski plan o izgradnji dvanaest hiljada kvadrata, sa 130 stanova i preko dve hiljade kvadrata poslovnog prostora, podrazumeva ozbiljno planiranje i investiranje u narednih pet do deset godina. Do kraja marta, kako je najavljeno, počeće izgradnja prvog objekta, četvorospratnice sa petnaest stanova, a ta investicija je vredna 64,8 miliona dinara.

Ministarstvo građevine obezbedilo je inicijalna sredstva u iznosu od petnaest miliona dinara, a lokalna samouprava razliku od oko 50 miliona dinara. Deo stanova namenjen je izdavanju u zakup pod povoljnijim uslovima, deo stanova po ceni od oko 550 evra po kvadratu biće na prodaju, a određena kvota stanova biće namenjena lokalnim kadrovima. Kriterijumi su, još uvek nejasni.

- Kada se formira Vlada biće usvojena Uredba o kriterijumima za dodelu tih stanova i period zakupa. Lokalna samouprava će moći da donosi dvoja akta o dodeli jedne kvote službenih stanova. Mislim da je razvoj stambene izgradnje vrlo važan i dobar za Kikindu, a mi ćemo se i u narednom periodu potruditi da, pre savega mladim ljudima omogućimo za njih na tržištu dostupne stanove –rekao je Milorad Mandić, direktor JP OSA Kikinda.

Pavle Markov, predsednik opštine Kikinda navodi da je ideja da se u gradu zadrže mladi sugrađani koji imaju kvalitete.

- To znači da će deo stanova biti opredeljen i za te kadrove. Nadam se da ćemo i na taj način, obezbeđenjem stambenog prostora, uspeti da ih motivišemo da ostanu u Kikindi – objašnjava Markov.

Prvih petnaest stanova biće test i za izvođača, i za lokalnu samoupravu. Nakon završenih tendera, žalbenih rokova, beogradska firma "Stankomerc" izabrana je za izvođača radova, a rok za završetak objekta je 12 meseci. Kikindska građevinska operativa je pozvana da se angažuje na ovom projektu, a poziv za podizvođače upućen je svima koji imaju kapacitete za tu vrstu poslova. Kikinda je sa kvotom od 60 stanova i u projektu socijalnog stanovanja, a rok za početak realizacije tog projekta prolongiran je za 2015. godinu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar