Novi Sad – Zakupcima popust od 20 odsto tek na proleće

Povećanje cena zakupa gradskih lokala je opravdano, ocenila je komisija sastavljena od predstavnika poslodavaca, sindikata i gradskih vlasti, ali će Socijalno-ekonomski savet grada zatražiti vraćanje popusta od 20 odsto za zakupce koji kiriju plate do 10. dana u mesecu. Savet će, kako se očekuje, takav predlog uputiti gradonačelniku u ponedeljak, ali će zakupci na tu povlasticu moći da osete tek na uplatnicama za april, kako piše Blic.

Ako gradonačelnik Igor Pavličić odobri predlog o popustu, to ne znači da će on imati retroaktivno dejstvo za zakupce, već od meseca kada počne ponovo da se primenjuje, navode u „Poslovnom prostoru“, preduzeća koje upravlja gradskim lokalima.
Iz Unije poslodavaca Novog Sada saopšteno je da je povećanjem zakupa za lokale pod ingerencijama „Poslovnog prostora“ početkom januara 2009. godine i ukidanjem popusta, zakupnina realno povećana u odnosu na dotadašnju za 39 odsto, zbog čega su mnoge poslodavci dovedeni u težak položaj i čak razmišljali i o zatvaranju svojih trgovinskih i zanatskih radnji.
Predsednik Socijalno-ekonomskog saveta Milan Radovanović očekuje da izveštaj komisije bude prihvaćen na sednici u ponedeljak i prosleđen gradonačelniku.
- Pošto je komisija sastavljena od svih strana i stav usaglašen, ne očekujem da će na sednici SES biti drugačije prihvaćen - izjavio je Radovanović.
To, međutim, ne znači da će zakupcima koji redovno plaćaju kiriju razlika u novcu od popusta za mesece u kojima nije obračunavan biti i vraćena.
Poskupljenje se najviše odrazilo na lokale u centru, gde je zakup i najskuplji i gde je 90 odsto zakupaca plaćalo pre 10. u mesecu. Vlasnik picerije »Bolonja« u Zmaj Jovinoj Darko Čović izjavio je da mu je, nakon primene nove cene i bez popusta, mesečni zakup sa 140.000 dinara povećan na 220.000 dinara.
Međutim, zamenik direktora „Poslovnog prostora“ Marko Cvijan kaže da su fakture za mart već su odštampane i prosleđene i sigurno je da, kakva god odluka stigla iz Gradske kuće, ona neće opozvati cenovnik po kojem su obračunata prva tri meseca 2009. godine.
- Obaveze naših zakupaca u martovskim fakturama nisu promenjene u odnosu na januar i februar, niti se eventualna odluka gradonačelnika, odnosno Gradskog veća, može retroaktivno primenjivati, jer je za sve dosadašnje fakture obračunat PDV. Socijalno-ekonomski savet je ipak savetodavno telo i njihovo mišljenje ili predlog nije obavezujući za naše preduzeće. Čekamo odluku gradskih vlasti - zaključio je Cvijan.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar