Novi Sad: rast cena stanova

Rast cena stanova na tržištu u Novom Sadu koji je započeo 2007. godine je trajao sve do jeseni 2008. godine kada je zaustavljen naglo smanjenom potražnjom za stanovima svih struktura, delom zbog toga to su stanovi postali preskupi za džepove naših građana, delom zbog toga što su povećane kamatne stope za stambene kredite, a delom i zbog najave i samog početka ekonomske krize.

Potražnja za stanovima je u drugoj polovini 2008. godine bila najniža u Novom Sadu u poslednjih 10 godina, a cene stanova dostigle su najviši nivo. Tada je započeo pad cena stanova koji je trajao sve do jula meseca ove godine. Tržište nekretnina u Novom Sadu u tom periodu postalo je, blago rečeno, nestabilno. Neretko se dešavalo da npr. na Grbavici ili Bulevaru kupite odličan, nov stan za cenu od 1300eura/m2, a da isti takav stan, čak lošijeg kvaliteta npr. na Novoj Detelinari izdvojite i 1400 eura/m2.
Polovinom ove godine, nakon višemesečnog pada, cene stanova su dostigle nivo na kojem su bile otprilike 2006. godine, kada je za 1m2 stana trebalo da izdvojite od 1000-1500 eura/m2, u zavisnosti od lokacije, spratnosti, starosti stana, kvadrature i toga da li kupujete stan u izgradnji ili useljiv.
Ne mogu generalno da kažem da u poslednjih nekoliko meseci cene stanova rastu, padaju ili miruju. Tržište je još uvek šaroliko i nestabilno, a na pad ili rast cena stanova utiču mnogi faktori, pre svega odnos ponude i potražnje.
Povećana potražnja u odnosu na npr. maj ove godine, dovela je do blagog porasta cena malih stanova površine 24-35m2, koji su uvek interesantni za kupovinu jer se njihovim rentiranjem može obezbediti stalni mesečni prihod, a i uvek se brzo i lako mogu prodati u slučaju da njihovim vlasnicima zatreba gotov novac ili požele da dodaju još malo novca i kupe koji kvadrat više. Tako ste u maju ove godine za useljivu garsonjeru površine oko 24m2 trebali da izdvojite od 28-32000 eura u zavisnosti od lokacije na kojoj se nalazi, a sada za kupovinu iste takve morate da ulo`ite 35000 eura i više, opet u zavisnosti od lokacije, spratnosti i kvaliteta gradnje.
Pre nekoliko meseci, potražnja za stanovima je generalno bila veoma mala pa su prodavci pritisnuti potrebom da prodaju stan i do|u do potrebnih novčanih sredstava, bili prinu|eni da znatno spuste cenu stana u pregovorima sa kupcima i da se zadovolje mnogo manjim iznosom od onog koji su želeli i planirali da dobiju kada su davali stan u ponudu. Cena stana se u pregovorima tada mogla spustiti za nekih 10% i više, što danas nije slučaj. Naravno i danas je moguće dogovoriti nižu cenu, ali ne i korekciju u tolikoj meri.
Pojava stambenih kredita uz subvenciju države dovela je do blagog porasta cena stanova u zgradama u kojima je moguća kupovina stana putem takve vrste kredita. Cene stanova su tu u proseku više za 100-150 eura/m2 u odnosu na maj ove godine, a investitori povećanje cena pravdaju višim kvalitetom izgradnje i opremanja, većom sigurnošću jer se uglavnom radi o investitorima koji su u projektnom finansiranju sa poslovnim bankama i time što je rok realizacije i isplate takvog kredita mnogo du`i i traje 2-3 meseca, a brza isplata uvek je značila i nižu cenu stana.
Puštanje u saobra}aj dva nova bulevara-Somborskog i dela Subotičkog kao posledicu ima i blago povećanje cena stanova na tim lokacijama od strane njihovih vlasnika i investitora koji tu grade. Pre nekoliko meseci cene stanova na tim lokacijama su se kretale od 850 eura/m2 za dupleks stan veče kvadrature pa do 1250 eura/m2 za useljivu garsonjeru. Vlasnici podizanje cena, u proseku oko 100 eura/m2, pravdaju time što im se stanovi sada nalaze na bulevarima. Me|utim kupci nisu spremni da plate više nego što su stanove na tim lokacijama plaćali pre 6 meseci, jer se radi o lokacijama na kojima će se ubuduće još uvek graditi pa to znatno umanjuje kvalitet života, baš kao i činjenica da ti delovi grada još uvek nisu snabdeveni dovoljnim brojem prodavnica, obdaništa, škola, apoteka i sličnim sadržajima.
Ono što je interesantno jeste i povećana ponuda stanova na Staroj Detelinari u odnosu na period pre nekoliko meseci i činjenica da su ti stanovi sada u proseku za oko 100eura/m2 jeftiniji nego što su tada bili. Tako ste npr. za jedan dvosoban stana na Staroj Detelinari u maju ove godine trebali da izdvojite oko 1000eura/m2, a danas isti takav možete kupiti za cenu od oko 900 eura/m2, čak i niže ako se stan nalazi na poslednjem spratu. Rekla bih da su cene tih stanova sada mnogo realnije jer se radi uglavnom o stanovima koji zahtevaju kompletna ulaganja, koja svakako povećavaju ukupne troškove kupca takvog stana.
Tržište nekretnina u Novom Sadu još uvek nije stabilizovano, sa jedne strane postoje stanovi čija je cena u blagom porastu, sa druge cene stanova stagniraju ili su čak manje nego pre nekoliko meseci. U svakom slučaju potrebno je vreme da se tržište stabilizuje. Kupci bi svakako prilikom kupovine stana trebalo da konsultuju agenciju za nekretnine koja će im pomoći da prona|u odgovarajući stan po povoljnoj ceni uz punu pravnu sigurnost.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar