Novi most biće dugačak 1.499 metara

Pregovori kineskih i srpskih vlasti oko izgradnje novog mosta preko Dunava koji će spojiti Zemun i Borču privode se kraju. Kinezi su nedavno poslali tri idejna rešenja budućeg izgleda ovog objekta, a gradske vlasti će u narednih nekoliko meseci morati da se odluče za jedno od njih.

Novi most preko Dunava biće dugačak 1.499 metara, a širok 29,10 metara. Imaće ukupno šest kolovoznih traka i pešačko biciklističke staze sa obe strane. On će pristupnim saobraćajnicama, dužine 21,6 kilometara, spojiti novi Novosadski drum u Zemunu sa Pančevačkim putem na levoj obali Dunava. Prema proceni od pre dve godine izgradnja mosta sa pratećim saobraćajnicama koštaće oko 190 miliona evra, ali prava cena znaće se tek po izradi kompletnog projekta, kako piše Blic.

Ugovor u oktobru

Ovaj posao dobiće svoju potvrdu u oktobru, kad će, prema najavama, predsednik Boris Tadić posetiti Kinu. Očekuje se da će tada biti potpisan ugovor o kreditiranju izgradnje ovog mosta sa kineskom ”Eksport import bankom“, do kada će biti spremna i kompletna tehinička dokumentacija.

Ugovor sa kineskom stranom sklopiće Republika Srbija, dok će investitor i korisnik kredita biti Grad Beograd, koji bi svoje obaveze državi vraćao umanjenjem transfera iz budžeta. Rok otplate kredita biće najverovatnije 20 godina, a godišnja rata iznosila bi između 13 i 14 miliona evra, s tim što bi sredstava obezbeđivali pola Grad, pola Republika. Koliko se ozbiljno radi na realizaciji ovog projekta govori i garancija od 200 miliona evra koja je predviđena rebalansom republičkog budžeta za 2009. godinu.

Već je utvrđena i dinamika realizacije ovog projekta. Tokom naredne godine ugovor sa Kinezima bi trebalo da bude ratifikovan u republičkom parlamentu, a zatim i usvojen u Skupštini grada. Planirano je da radovi na izgradnji mosta počnu između oktobra i novembra sledeće godine, a prema procenama kineskih stručnjaka koji su već dolazili u Beograd, čitav posao bi mogao da bude gotov 2013. godine.

Uslov za ”Treći Beograd“

Izgradnjom mosta Zemun-Borča aktuelizovaće se i priča o izgradnji takozvanog ”Trećeg Beograda“ na levoj obali Dunava, čija je površina kao polovina Novog Beograda. Iako do sada investitore nije preterano zanimalo to zemljište, realizacijom ovog projekta svakako će porasti interesovanje.

- Taj ”Treći Beograd“ je na neki način već začet. Mislim da će to zemljište postati izuzetno atraktivno, posebno kad se ima u vidu da su placevi na desnoj obali Dunava već iscrpljeni. Treba pomenuti i da će izgradnjom mosta taj deo biti udaljen od centra svega 15 minuta - kaže Đorđe Bobić, bivši gradski arhitekta.

Samo uz most postoji oko hiljadu hektara zemljišta, koje trenutno ima status poljoprivrednog. Ipak, potrebno je mnogo ulaganja da se ono osposobi za bilo kakvu gradnju. Veliki deo je močvaran i moraće da se nasipa, dok na drugom delu problem prave visoke podzemne vode. Otežavajuća okolnost je i nedostatak komunalne infrastrukture.

- Za sada nema interesovanja investitora, ali tako je bilo i sa zemljištem uz koje se danas gradi obilaznica. Očekujemo da će po toj logici doći i do povećane tražnje placevima i u tom delu Beograda - kaže Žaklina Gligorijević, direktorka Urbanističkog zavoda.

Izgradnjom ”Trećeg Beograd“ grad bi bio i fizički zaokružen, a građevine, budući stanovi i poslovni prostori nalazili bi se samo nekoliko kilometara od centra grada.

Usvojen plan za saobraćajnice

U Skupštini grada pre nekoliko dana usvojena je odluka o izradi plana detaljne regulacije za saobraćajnicu ”Severna tangenta“, koja će da spoji dve obale Dunava. Trasa će ići od novog Novosadskog puta od Ulice cara Dušana u Zemunu. Odatle saobraćajnica prelazi (mostom) Dunav i nastavlja do Zrenjaninskog puta obilazeći naselje Ovča. Zatim se saobraćajnica spušta prema Pančevačkom putu i povezuje sa trasom Spoljne magistralne tangente koja prelazi mostom preko Dunava na šumadijsko područje grada.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar