Novi Beograd – cene kvadrata u porastu, malih stanova gotovo da nema

Građani koji razmišljaju o kupovini stana imaju još kako razloga da prate naše aktuelne tekstove, jer smo započeli serijal o ponudi nekretnina i cenama u prestoničkim opštinama. Do sada smo u svojim tekstovima nudili pregled cena stanova po gradovima, pa i po pojedinim opštinama, a sada smo rešili da uđemo u detalje. U prošlom tekstu smo spremili stanje na opštini Voždovac, a u ovom vam predstavljamo Novi Beograd, kao jednu od najtraženijih lokacija kada je kupoprodaja nekretnina u pitanju.

Novi Beograd je opština na levoj obali Save, koja se prostire na više od 4.000 hektara i ovo naselje ima 72 bloka, a cene u njima su šarenolike. Ono što je karakteristično za ovaj deo prestonice jesu široki bulevari, poslovni centri i kvartovi koji liče jedan na drugi. Ako biste i vi da budete jedan od stanara, imajte na umu da, prema podacima Halo oglasi nekretnina, za kvadratni metar stambenog prostora u proseku bi trebalo da odvojite 1.231 evro. Evo kako to izgleda kad se malo udubite u ponudu i cene.

Skupo, skuplje, Erport siti

Pregledom prosečnih cena na nekim popularnim lokacijama na Novom Beogradu, možemo da zaključimo da je najskuplji deo novogradnja oko Erport sitija. To je poznat kraj po tome što su ga za sedište u Srbiji birale neke od najuspešnijih stranih kompanija koje ovde posluju. Ko želi da stanuje u ovom delu, to će ga koštati 2.402 evra u proseku po kvadratu.

Cenu drži i lokacija kod hotela Hajat, kad tek zakoračite na Novi Beograd, pa ukoliko vam je želja da tu živite, računajte da je prosečna cena kvadrata 2.156 evra. Ako produžite dalje, kod Centra Sava, cena blago pada na 1.879 evra.

Stanovi u proseku nisu jeftini ni kod Yu biznis centra, odosno hotela Jugoslavija i prosečna cena kvadrata je 1.990 evra. Prosek cene kvadrata na lokaciji koja je do nedavno važila za najskuplju novobeogradsku - kod beogradske Arene je 1.710 evra. Ako bismo gledali prosečne cene kvadrata poznatih lokacija, to bi bilo još i Ušće, 1.363 evra, zatim Fontana s cenom od 1308, deo kod Studentskog grada gde kvadrat košta 1.230 evra, te Piramida i savski blokovi... Nešto jeftiniji deo Novog Beograda su blokovi 61, 62 i 63, kao i Bežanijska kosa koja je poslednjih par godina postala pravo porodično naselje gde mladi parovi često kupuju nekretnine. Najjeftiniji deo Novog Beograda su definitivno Ledine.

Listajući oglase možete naći nekretnine različitih cena, jer krajnja cena ipak zavisi samo delom od lokacije, a diktiraju je i stanje nekretnine, opremljenost, spratnost, ali i to koliko se vlasniku žuri da proda. Ukoliko neki stan nije reprezentativan po svim ovim uslovima, moglo bi se reći da to znači i oko 30 odsto nižu cenu. Da vidimo aktuelnu ponudu.

Garsonjere, jednosobni i dvosobni stanovi

Ono što je povoljno, što košta čak i manje od 20.000 evra jesu garsonjere na Ledinama, a taj kraj se nalazi na obodu Novog Beograda. I dok je u ponudi garsonjera na Ledima od 22 kvadrata po ceni od 20.000 evra (zgrada je u izgradnji), slična kvadratura a po duploj ceni može da se nađe kod starog Merkatora. Naime, u Bulevaru Mihajla Pupina, renovirana garsonjera od 21 kvadrat, košta čak 43.500 evra.

Na Ledinama su i jednosobni i dvosobni stanovi jeftiniji nego u drugim delovima Novog Beograda, pa mogu da se nađu po prosečnoj ceni od oko 30.000 evra.

Cene garsonjera na Novom Beogradu variraju, a koliko, dobro ilustruje i sledeći primer. Novogradnja u Bloku 63 od 39 kvadrata, ali po strukturi garsonjera, u ponudi je po ceni od 67.000 evra. Kod Fontane, garsonjera od 33 kvadrata košta 56.000 evra. Generalno povoljnije je naći garsonjeru na Bežanijskoj kosi, gde se cene kreću od oko 20.000 do 50.000 evra. Trenutno j u ponudi, na primer, garsonjera od 20 kvadrata, useljiva, a košta 24.000 evra.

Na Bežanijskoj kosi je povoljno naći i jednosoban i dvosoban stan. Iz naše ponude izdvojili smo, primera radi, dvosoban stan od 62 kvadrata po ceni od 65.000 evra. Takođe, u ponudi je, recimo, i jednosoban u ulici Marka Čelebronovića od 33 kvadrata po ceni od 45.000 evra. Jednoiposoban u bloku 45, u ulici Jurija Gagarina, u ponudi je po ceni od 55.000 evra, a svetao je, sunčan i ima 50 kvadrata.

Generalno, utisak je da je malih stanova na Novom Beogradu malo, a da je potražnja ogromna, pa možemo reći da su tokom ove godine i cene kvadrata na ovoj opštini u porastu.

Velike kvadrature

Ponuda velikih stanova na Novom Beogradu je generalno dobra i stanova na tržištu ima. U delu kod opštine trenutno je u ponudi stan od 96 kvadrata, trostran, svetao, troiposoban, sa čak dve terase. Kad se gleda po ceni kvadrata, ona je oko 1.000 evra što nije skupo po kvadratu, ali ukupno, budući da ima dosta kvadrata, za ovu nekretnino je potrebno iskeširati 100.000 evra.

U bulevaru Jurija Gagarina, na prodaju je stan od 138 kvadrata, četvorosoban, čije useljenje počinje u septembru, a košta skromnih 365.000 evra. To ne znači da je Jurija Gagarina sama po sebi preskupa lokacija, već tu može da se nađe i dvoiposoban stan od 84 kvadrata po ceni od 77.000 evra.
Istovremeno u bloku 45, Dr. Ivana Ribara, na prodaju je stan od 106 kvadrata, četvorosovan, luksuzan, na trećem sa spratu. Blizu je i šetalište. Cena mu je 125.000evra.

Veliki stan možete naći i za mnogo manji novac, ali vodite računa jer je onda mahom reč o stanovima kojima je potrebno kompletno renoviranje koje takođe može mnogo da vas košta – pa i da premaši cifru od 10.000 evra, zavisno od toga kakvim materijalom želite da renovirate i kakve elemente da unesete u stan.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar