Nemar ugrožava stanove

Beokom servis pomaže građanima da reše probleme sa nadležnim komunalnim preduzećima i pruža sve neophodne informacije.

Iako cene stanova u Beogradu dostižu neverovatne cifre, ponekad je isto toliko začuđujuće sa koliko se nemarnosti i nebrige njihovi vlasnici odnose prema zgradi u kojoj stanuju, kako piše Politika. A, upravo nepažnja ponekad može da prouzrokuje veliki problem. Nedavno je u soliteru na Konjarniku buknuo požar, a prouzrokovao ga je opušak cigarete. Bačen namerno, na terasu je pao slučajno i zapalio smeće koje se tu našlo. Uz pomoć vetra požar se naglo proširio, ali zahvaljujući brzoj i efikasnoj intervenciji vatrogasaca nije bilo povređenih, kao ni veće materijalne štete.

­ Ovo bi mogao da bude dobar povod da stanari uklone sa požarnih stepenica sve kabaste predmete koji vatrogascima mogu da budu prepreka. Neretko, građani drže stari nameštaj tamo gde mu nije mesto. U slučaju požara, drvo se brzo upali, a vatra lako rasplamsava. Uostalom, namena tih stepenica i jeste da olakšaju posao vatrogascima i, naravno, omoguće brže spasavanje ljudi ukoliko je to potrebno. Zato one nikako ne smeju da budu zatrpane stvarima ­ upozorava Snežana Voštinarov, direktorka Beokom servisa.

U vreme kad izlazimo iz zime, na samom pragu proleća mnogi građani prave veliko spremanje stanova, terasa, podruma i dvorišta. Često ne znaju šta da rade sa dotrajalom belom tehnikom, nameštajem i drugim kabastim predmetima koji im bespotrebno zauzimaju prostor. U Beokom servisu i za ovu vrstu problema imaju rešenje.

­ Većina Beograđana zna da svake prve subote u mesecu ekipe JKP Gradska čistoća besplatno nose sve stare stvari koje samo treba ostaviti pored kontejnera. To je dobra prilika da se stanari reše nepotrebnih i neupotrebljivih predmeta. Ukoliko neko renovira stan i ima šut, potrebno je da ga spakuje u odgovarajuće kese, a Gradska čistoća će ga odneti uz minimalnu nadoknadu.

Beokom servis od svog postojanja, a na leto će proslaviti peti rođendan, pruža veliku pomoć Beograđanima da lakše i brže reše komunalne probleme, ali i da dobiju sve neophodne informacije.

­ Zovu nas iz svih delova grada. U toku zime uvek su aktuelna pitanja u vezi sa centralnim grejanjem. Tu su i svakodnevni problemi koje građani imaju sa vodovodom, čistoćom, zelenilom... Nedavno su stanarima u prigradskim naseljima podeljene plastične kante za smeće sa ciljem da sve bude čistije i urednije. Nažalost, bilo je slučajeva paljenja plastičnih kontejnera. Sagorevanje plastike štetno je po okolinu, ali oni koji to čine, očigledno ne razmišljaju. O ekologiji i zaštiti životne sredine i ubuduće će se voditi računa. U toku je akcija sađenja stabala koju je započelo Ministarstvo za zaštitu životne sredine u nadaleko poznatom Jevremovcu u Botaničkoj bašti, a nastaviće se širom grada da bi bilo što više zelenila. Parkovi su pluća grada i treba ih čuvati i negovati. Građani mogu na terasama da posade cveće, što će svakako doprineti i lepšem i prijatnijem izgledu, ali će, takođe, uticati i na bolje raspoloženje ­ smatra direktorka Beokom servisa.

Razlozi zbog kojih se građani obraćaju Beokom servisu su različiti. Nekad se žale na nedovoljno mesta za parkiranje, nekad im smeta glasna muzika u komšijskom stanu ili što neko baca smeće kroz prozor. Ipak, mnogo veći problem predstavlja pucanje vodovodne cevi.

­ Građani najčešće zovu jer je potrebna hitna intervencija i vremena za čekanje nema. U takvim situacijama reagujemo brzo. Neke upućujemo na pravu adresu i objasnimo šta da rade da bi što pre rešili problem. Uostalom, zato i postojimo da bismo pomagali građanima. Vodimo računa i o starijim sugrađanima koji su često nemoćni da sami reše problem ne samo zato što možda nemaju dovoljno novca, već i zato što nisu u stanju da sami traže majstore. Planiramo i štampanje brošure u kojoj će biti niz korisnih saveta za bezbedan život u stanu. Želimo da kvalitet usluga podignemo na najviši nivo, ali i građani treba da sarađuju i vode brigu o stanu i o zgradi u kojoj žive ­ kaže Snežana Voštinarov.

Budite pažljiviji i povedite računa o tome kako izgledaju zajedničke prostorije, kao i u kakvom su stanju vodovodne i električne instalacije u zgradi i znajte da i to utiče na vrednost vaše nekretnine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar