Navala na povoljne stambene kredite

Od danas pojedine banke zvanično počinju prikupljanje zahteva građana za subvencionisane stambene kredite. Do sada su sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja ugovor o učešću u programu subvencionisanih kredita za novogradnju potpisale „Komercijalna banka“, „Banka Inteza“, „Hipo Alpe-Adrija banka“, „Marfin banka“, „Prokredit banka“, „Folks banka“, „Eurobanka EFG“, AIK banka i Privredna banka Beograd.

Juče je počelo prikupljanje zahteva građana u „Prokredit banci“ u Ulici Milutina Milankovića 17 u Beogradu, a od ponedeljka to će biti moguće i u drugim ekspoziturama. Interesovanje građana za subvencionisane stambene kredite u ovoj banci je, kako kažu, izuzetno veliko, a tokom prethodnog dana bilo je više upita i poziva nego što je to ranije to bio slučaj mesečno. Zvanično je podnet i prvi zahtev.
Od danas, zahteve će prikupljati „Komercijalna banka“, „Banka Inteza“, „Marfin banka“ i AIK banka. U „Folks banci“ najavljuju da će to početi da čine uskoro, dok u „Hipo Alpe Adrija banci“ od 7. oktobra.
Prednost prilikom odobravanja kredita imaće građani sa urednom kreditnom istorijom, kao i oni koji kod banke već imaju otvoren račun.
Procedura podrazumeva da svaki zainteresovani građanin koji želi da dobije subvencionisani stambeni kredit banci treba da dostavi popunjene zahteve za dobijanje kredita i za dobijanje kreditnih sredstava iz budžeta Republike Srbije. Uz to, neophodno je da priloži i kompletnu dokumentaciju (između ostalog predugovor ili ugovor o kupovini stana, izjavu o posedovanju/neposedovanju nepokretnosti, administrativnu zabranu, izveštaj Kreditnog biroa…). Na osnovu ove dokumentacije, banka donosi odluku o odobravanju kredita u visini od 75 odsto vrednosti određene nekretnine.
Potom, banka dostavlja zahtev za osiguranje tog kredita Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita, nakon čega je na NKOSK da donese odluku o osiguranju zajma, kao i odluku o formalnoj ispunjenosti uslova za dobijanje kreditnih sredstava iz budžeta.
Nacionalna korporacija obaveštava o svojoj odluci banku, kao i Ministarstvo ekonomije. Onda sledi potpisivanje ugovora sa klijentom, a banka obaveštava NKOSK o datumu kada će korisniku kredita uplatiti 75 odsto novca, kao i tačan iznos koji korporacija treba da uplati na namenski račun banke. Banka na dogovoreni dan uplate novac prenosi na račun korisnika kredita, odnosno prodavca nepokretnosti.
Maksimalni iznos kredita može biti 100.000 evra, a rok otplate 30 godina. Učešće kupca je najmanje pet odsto, učešće države 20 odsto, a banke finansiraju 75 odsto kredita. Maksimalni iznos kamate na deo koji finansira banka može biti između 4,9 odsto i 5,9 odsto. Uglavnom, banke su se odlučile da godišnja kamatna stopa iznosi šestomesečni euribor plus od 4,5 do 4,9 odsto. To znači da bi pri sadašnjoj vrednosti šestomesečnog euribora od 1,016 odsto kamatna stopa iznosila od 5,5 do 5,9 odsto.
Inače, do 31. oktobra 2012. godine država će plaćati kamatu umesto građana, tako da će maksimalni period beskamatnog vraćanja kredita na početku biti 36 meseci, i to ukoliko kredit bude odobren u oktobru ove godine. Što se kasnije kredit odobri, klijentu će biti kraći prvi beskamatni period. Takođe, poslednjih pet godina država neće obračunavati kamatu na učešće u kreditu koje ona finansira.
Procedura do odobrenja kredita može da potraje minimalno tri nedelje.

Potrebna dokumentacija
- Lična karta
Izjava o posedovanju/neposedovanju nepokretnosti
- Venčani list (ukoliko postoji)
- Predugovor/ugovor o kupoprodaji stana
- Pravosnažno odobrenje za izgradnju, koje glasi na investitora za nekretninu koja je predmet kupovine i potvrda o prijemu dokumentacije
- Administrativna zabrana za klijenta (po dva primerka)
- Izjava sa overom podataka za prebacivanje plate na banku
- Potvrda o visini primanja supružnika korisnika kredita, bez obzira na to da li je učesnik u kreditu
- Izveštaj Kreditnog biroa
- Rešenje o utvrđivanju poreza na imovinu ili uverenje Poreske uprave
Ko može da dobije zajam
- državljanin Republike Srbije
- ko nema rešeno stambeno pitanje
- ko nema stambeni kredit u korišćenju
- ko zarađuje manje od 120.000 dinara
- mogućnost zamene postojećeg stana za novi (kreditira se razlika u ceni)
Baza podataka o stanovima na prodaju

Privredna komora Srbije priprema bazu podataka o ponudi stanova građevinske operative, njenih članova, i te informacije trebalo bi da budu na raspolaganju potencijalnim kupcima na sajtu Komore najkasnije do sredine oktobra, izjavio je Tanjugu Goran Rodić, sekretar Udruženja PKS za građevinarstvo, građevinsku industriju i stambenu izgradnju.
Baza podataka trebalo bi da pruži generalni uvid u ponudu stanova čiji investitori imaju uredne papire i izdate građevinske dozvole.
- Već smo poslali upite regionalnim komorama u unutrašnjosti, koje treba da popune investitori, nakon čega ćemo informacije o broju, lokaciji, stepenu izgrađenosti (gotovi stanovi i oni u fazi gradnje), ceni i kvadraturi stanova prikazati na sajtu - objašnjava Rodić.
Takođe, na sajtu će biti navedena imena investitora, kao i brojevi telefona za uspostavljanje kontakata s njima.
Rodić dodaje da se već sada uveliko Komori ti upiti vraćaju i da se odnose na negde oko 2.500 stanova, što nije konačan broj.
Namera nam je da u tu bazu uđu pre svega stanovi koje grade naše građevinske operative - „Energroprojekt“, „Ratko Mitrović“, „Napred“, „Montera“, „Gemaks“, „Neimar“ iz Kragujevca, „Aleksandar“ i „Budućnost“ iz Novog Sada, „Niš projekt“..., koji grade sigurne stanove sa unapred datim garantnim rokovima.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar