Nastavlja sa izgradnja stanova za socijalno ugroženo stanovništvo

Grad Beograd nastaviće sa izgradnjom stanova za socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

Povodom juče iznetih stavova Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata da postoji bojazan da sredstva Fonda solidarnosti neće biti namenski utrošena na izgradnju stanova za radnike kada Fond bude prešao pod okrilje Agencije za investicije, član Gradskog veća Zoran Kostić za Beoinfo kaže da je takav strah neopravdan.

- Usvajanjem Zakona o socijalnom stanovanju u septembru 2009. godine, stekli su se uslovi da se stambena politika grada Beograda objedini i u tom cilju je prvo izmenjen Statut, a sada se menja i Odluka o Gradskoj upravi, kako bi se u okviru Agencije za investicije i stanovanje preuzeli svi predmeti, arhiva i zaposleni od Fonda za finansiranje izgradnje stanova solidarnosti, čiji je osnivač grad Beograd. Takođe, u okviru najavljenog rebalansa budžeta za 2010. godinu, zatečena sredstva na računu Fonda preusmeravaju se na namenski podračun namenjen izgradnji socijalnih stanova, u skladu sa članom 15. Zakona o socijalnom stanovanju, rekao je Kostić.

Prema njegovim rečima, zabunu možda  stvara sam termin „socijalni", ali  reč je o zakonskoj kategoriji koja podrazumeva da ti stanovi moraju biti dostupni porodicama sa nižim primanjima, koje na tržištu sebi ne mogu da obezbede krov nad glavom. Strah sindikata da će preostala sredstva Fonda biti utrošena nenamenski nepotreban je, pošto je već najavljeno da se projekat izgradnje stanova u Ovči nastavlja.

- Jedina je izmena ta što će sada za ove stanove moći da konkurišu radnici, žrtve tranzicije, koji su pre 1. jula 2004. godine (kada je ukidanjem poreza na fond zarada prestala obaveza poslodavaca da uplaćuju ta sredstva) bili zaposleni u firmama koje nisu već preuzele stanove solidarnosti, bez obzira na to da li te firme i danas postoje, da li su privatizovane, da le se nalaze u postupku stečaja, likvidacije ili je taj postupak završen. Takođe, nepotreban  je i strah sindikata za sudbinu zaposlenih u Fondu zato što je Rešenjem o transformaciji predviđeno da sve zaposlene preuzima agencija, čak je navedeno i da nastavljaju da rade na započetim poslovima,  naglasio je Kostić.

Inače, grad Beograd je od 2003. godine do danas budžetskim novcem  izgradio ukupno 1.415 stanova. Od toga je 237 stanova dato na korišćenje socijalno ugroženim porodicama, za još osamdeset je konkurs u toku i biće useljeni do kraja godine, a 1.098 stanova je prodato po neprofitnoj, proizvodnoj ceni.

U okviru Agencije za investicije i stanovanje nastavljaju se i projekti izgradnje još 399 stanova za socijalno ugrožene, kao i još 1.050 socijalno neprofitnih stanova.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

2 komentara na “Nastavlja sa izgradnja stanova za socijalno ugroženo stanovništvo”

  1. kriska brankica says:

    JA ZIVIM SA NEVENCANIM SUPRUGOM I IMAMO CETVORO MALOLETNE DECE. OBOJE SMO NEZAPOSLENI IMAMO PRIMANJA SOCIJALNE POMOCI. MESTO STANOVANJA NAM JE U UGRINOVCIMA, I TO JE RADNICKA BARAKA. STANBENA POVRSINA JE 20 KVADRATA ILI JEDNA SOBA. NEPOSTOJI MOKRI CVOR, NEMA DOVODA VODE. KADA I GDE MOGU DA KONKURISEM ZA SOCIJALNE STANOVE.

  2. Marijana Jankovic says:

    Zivimo kao podstanari kod suprugove tetke.imamo tri cerke i sina. Kuca nam je u vrlo losem stanju ,nemamo krova ,nad dnevnim boravkom nemamo plocu vlaga je na sve strane deca su cesto bolesna.Pa me interesuje gde i kako da konkurisemo za socijalne stanove!
    samo zelim zdrav dom za moju decu pristali bi i da zivimo van grada i na nekom selu samo da vise ne mucimo decu!!!
    Unapred se zahvaljujem na odgovoru!!!

Ostavi komentar