Naselje Stevan Sinđelić još jedna lokacija za jeftine stanove

Osim poligona niške kasarne “Knjaz Mihailo”, za koji je na Gradskom veću usvojeno da se odradi Plan detaljne regulacije, jer još nije izvesno da li će tamo smeti da se gradi, predloženo je da se jeftini stanovi za vojsku grade i u naselju Stevan Sinđelić, u blizini Elektronskog fakulteta.

Grad je Ministarstvu građevine predložio da osim prostora pored kasarne, razmotri i niško naselje u blizini studentskog doma i Elektronskog i Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, a kako kaže sekretar za investicije Vanča Dimitrov, tamo bi moglo da se izgradi oko 200 stanova.

Ova lokacija Stevan Sinđelić je već komunalno opremljena, onaj deo je i infrastrukturno opremljen, nedostaje jedna ili dve saobraćajnice i eventualno priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu i tu je moguće da se krene sa gradnjom vrlo brzo - navodi Dimitrov.

Iako nije precizirao kada može da se očekuje da zgrada na ovoj lokaciji počne da se gradi, Dimitrov kaže da aktivnosti koje prethode gradnji relativno brzo mogu da se završe, te da bi taj rok mogao da bude “maltene odmah”.

Podsetimo, gradnju jeftinih stanova najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a kako je rekao za 450 evra po kvadratu moći će da se kupe stanovi i u Nišu. Najavio je i da će gradnja u dva grada na jugu Srbije početi na proleće ove godine, a slična bećanja davao je još 2013. godine.

Poligon niške kasarne "problematičan"

Da bi stanovi mogli da se grade u blizini kasarne i još nezavršenog dela Somborskog bulevara, pojašnjava sekretar za investicije, mora da se izradi urbanistička dokumentacija i detaljno ispita teren, jer postoji mogućnost da na tom prostoru ne može da se gradi.

Ovom dopunom programa stvaraju se uslovi da možemo tu lokaciju da ispitamo - da li ima od zaostalih mina, da izvršimo geodetska snimanja, arheološka ispitivanja i vidimo da li je ta lokacija uopšte dobra za stanovanje - pojašnjava Dimitrov.

Zbog toga što još nije poznato ni da li će smeti da se gradi na ovoj lokaciji, Dimitrov nije mogao da precizira kada bi mogla da počne gradnja jeftinih stanova i kada bi vojnici mogli u njih da se usele.

Izvesno je da će se graditi na obe lokacije, ako analize pokažu da je poligon “dobar za stanovanje”, kako kaže, ali nije mogao da precizira koliko će stanova biti izgrađeno na 17 hektara, koliko je planirano.

Podsetimo, kako je saopštilo Ministarstvo građevine plan je da se u Nišu izgradi 2.000 stanova koje će moći da koristi vojska, policija i službe bezbednosti, a naveli su da je deo oko kasarne problematičan, jer se tamo nalazi arheološko nalazište koje bi usporilo ili onemogućilo izgradnju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar