Naplata poreza na imovinu dobra ali je potrebna još bolja

Boljom naplatom poreza na imovinu, opštine i gradovi u Srbiji bi mogli da povećaju prihode bez uvećanja poreskih stopa - kaže vođa projekta u Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ

Većim obuhvatom i boljom naplatom poreza na imovinu, opštine i gradovi u Srbiji bi mogli značajno da povećaju svoje prihode, bez uvećanja poreskih stopa. Rezultati istraživanja i analize "Reforme poreza na imovinu", koju smo uradili zajedno sa Fondom za razvoj ekonomskih nauka (FREN), pokazuju da je sadašnja naplata poreza na imovinu od 10 do 60 odsto manja od mogućeg.

Ovo za "Novosti" kaže Aleksander Grunauer, vođa projekta u Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ, koja će, kako bi motivisala lokalne samouprave da pobošljaju naplatu poreza na imovinu, dodeljivati bespovratna sredstva. Ukupan fond je milion švajcarskih franaka.

- Od 2006. godine, kada je oporezovanje imovine prešlo u nadležnost lokalnih samouprava, prihodi gradova i opština realno su porasli za 46 odsto - ističe Grunauer. - Nisu sve opštine, međutim, podjednako učestvovale u tom rastu. Iako je 97 od ukupno 145 jedinica lokalne samouprave povećalo prihoda od poreza na imovinu, čak 48 opština je imalo realan pad. Predstavnici lokalnih samouprava koje smo anketirali u ovoj studiji su kao jedan od problema naveli i to što njihove procene govore da je van evidencije čak 22 odsto kuća za stanovanje i 15 procenata poslovnog prostora. Znači da ima prostora za unapređenje.

GIZ je u saradnji sa švajcarskom vladom, švajcarskom Kancelarijom za saradnju u Srbiji i republičkim institucijama formirala stimulativni fond od milion švajcarskih franaka, namenjen opštinama koje budu voljne da efikasnije ubiru porez na imovinu.

- Precizna lista kriterijuma je trenutno u fazi razrade, ali je već sada sigurno da ih neće biti mnogo - kaže Grunauer. - Opštine će dobijeni novac moći da potroše za šta god budu smatrale da im je potrebno, ali samo u razvojne svrhe. Suština je da se sa dosadašnjeg principa "ko hoće da plati", pređe na naplatu svih poreza na imovinu koje je moguće naplatiti.


Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar