Nameštaj niko ne kupuje

Prodaja nameštaja zbog besparice u prošloj godini drastično smanjena. Mnogi trgovci zbog troškova zatvaraju radnje

Sve manje para za opremanje stana i kupovinu fotelja, ormana, komoda... desetkovalo je promet u salonima nameštaja u Srbiji. U manjim prodavnicama prodaja je gotovo prepolovljena, a zbog većih troškova mnogi trgovci morali su da zatvore svoje radnje. I dok u poslednjih godinu dana domaći izvoz, kao i uvoz nameštaja u Srbiju beleže rast od tri do četiri odsto, osetno je pala prodaja nameštaja.

Besparica je uslovila i značajna sniženja cena nameštaja. Pojedini komadi na akcijama su jeftiniji i do 70 odsto, ali praznom džepu to i nije neka uteha. Potrošači se odriču onoga bez čega se može, tako se prodaja svodi mahom na najjeftinije krevete, ormane, police...

- Pad kupovne moći značajno je smanjio promet na domaćem tržištu, u zavisnosti od artikala od 20 do 40 odsto - potvrđuje i Vladimir Burda, sekretar Udruženja za šumarstvo i preradu drveta pri PKS. - U protekloj godini izvoz nameštaja povećan je za 3,3 odsto nego u 2011. godini, dok je uvoz jeftinog nameštaja iz Kine porastao za 3,8 odsto.

Generalni direktor "Simpa" Slađan Disić kaže da svoj nameštaj daju i na poček od šest i 12 meseci, preko sindikalnih ugovora i platnog spiska, ali da je situacija vrlo teška.

- U ovim uslovima izvoz je jedini spas i zahvaljujući tome preživljavamo - dodaje Disić. - Naša kompanija je prošle godine imala izvoz od 37,5 miliona evra, a uvoz 16,2 miliona. Ove godine u planu je izvoz od 45 miliona evra, samo iz matične firme i još 16 miliona sa zavisnim preduzećima.

Disić kaže da oko 65 odsto proizvodnje "Simpa" ide za izvoz u 30 zemalja, a najviše se izvozi preko partnerske kompanije "Ikee" za Rusiju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Nameštaj niko ne kupuje”

  1. www,radionicajerinic.com says:

    Kako su objavili da je kriza sve je stalo i nema pomaka!

Ostavi komentar