Na vojnom zemljištu gradnja 12.000 stanova

Ministar Oliver Dulić kaže da su u budžetu za 2010, predviđene dve milijarde dinara za izgradnju između 10.000 i 12.000 stanova.Pravi projekat masovne stanogradnje biće moguć jedino ukoliko se u potencijal stavi i zemljište koje je državno vlasništvo i koristi ga Vojska Srbije, kazao je ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Dulić je kazao da će ”ovih dana biti promovisan projekat masovne gradnje, definisan kroz niz uredbi koje bi trebalo da olakšaju i ubrzaju procedure kako bi projekat bio realizovan već početkom sledeće godine, a prvi efekti bi bili podizanje građevinske industriije i useljavanje građana u novoizgradnje stanove u 2010. i 2011. godini“.
-Ukoliko izgradimo 10.000 ili 12.000 stanova, odnosno ako te dve milijarde dinara iskoristimo u potenciranje gradnje, u sledećoj godini možemo da upumpamo u građevinsku industriju između 350 i 370 miliona evra, što će biti od istorijskog značaja“, ocenio je ministar.
Prema Duliću, namera je da se tim parama finansiraju odnosno subvencionišu svi troškovi projektnog finansiranja, koje bi banke odobravale građevinskim preduzećima.
Dulić je naglasio da je ključna stvar da opštine, koje žele da učestvuju u projektu, pre svega moraju da imaju tražnju za stanovima i daju popust na naknadu za uređenje građevinskog zemljišta od 50 posto.
Građevinske firme, dodao je ministar, koje žele da učestvuju u projektu, moraju da prodaju stanove prema definisanim cenama koje predlaže Ministarstvo i koje su realan trošak građe, plus minimalan profit koji će te građevinske firme imati.

-Banke moraju da daju korektne uslove finansiranja i, ono što je jako važno, država će pokušati u dobroj koordinaciji između ta tri važna faktora, da dovede do toga da projekat bude uspešan“, naglasio je ministar.
Dulić je dodao da veliki problem leži u nedostatku odgovarajućeg građevinskog zemljišta, nepostojanju adekvatnih planskih dokumenata i u procedurama za izdavanje građevinskih dozvola, pa je to bio razlog za otvaranje debate u javnosti o tome šta da se radi sa vojnom imovinom, kao ogromnim potencijalom.
Ministar je podsetio da je od 2005, kada je prezentovan master plan i kada su definisane neperspektivne kasarne koje treba da budu pretvorene u različite urbane zone, malo toga realizovano zbog dugih procedura, veoma kompleksnog mehanizma otuđenja tog zemljišta i nemogućnosti da opštine i domaći investitori ”uđu“ u efikasne odnose sa VS.
-Samo u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, ukoliko bi stavili u jedan graditeljski potencijal građevinsko zemljište koje danas pripada VS, a predstavlja kasarne koje se nalaze na fantastičkim lokacijama u ovim gradovima, mi bismo potpuno okrenuli ne samo sliku u građevinskoj operativi i industriji, nego i potpuno okrenuli i izgled naših gradova“, rekao je Dulić.
Dulić je izneo da je razgovarao sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, ali i sa svim drugim važnim segmentima državnog aparata o tom problemu koji bi uskoro trebalo da dobije konačno rešenje.
Ministar je naglasio da će građevinski sektor graditi stanove i van tog projekta, tako da se očekuje da građevina bude jedna od najdinamičnijih grana domaće ekonomije u 2010.
Dulić je podsetio da je u 2007. i 2008. u Srbiji je sagrađeno između 16.000 i 17.000 stambenih jedinica, a u 2009. samo 3.000.
-Građevinska industrija je suštinski najviše pala i najviše povukla celokupnu industrijsku i ekonomsku sferu našoj zemlji. Mi smo to prepoznali kao problem i meni je drago što su i moje kolege iz Vlade poklonile poverenje ovom ministarstvu da dobije značajna sredstva kako bi krenulo da polako podiže građevinski sektor“, zaključio je ministar Dulić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar