Na Telepu 800 evra po kvadratu

Ko želi da pazari po povoljnoj ceni stan u Novom Sadu, verovatno je da će se skućiti na Telepu, jer u ovom delu grada trenutno mogu da se kupe nekretnine u predugovaranju po ceni od 800 do 950 evra po kvadratu, što je za većinu ostalih naselja ”misaona imenica“.
Na Telepu je najzastupljenija individualna gradnja, što podrazumeva da građevinci podignu prizemlje, sprat i potkrovlje zgrade. Mesta za ovakva zdanja ima dovoljno, jer ovo naselje nije prebukirano. Ukoliko se kupuje gotov, useljiv stan, tada je cena kvadrata između 1.100 i 1.250 evra. Preobvlađuju manji stambeni objekti - garsonjere, jednosobni, jednoiposobni i dvosobni stanovi.

- U startu, malo ljudi želi da kupi nekretnine na Telepu, ali kako cene stanova rastu, ovaj deo mnogima preostaje kao jedini mogući izbor - rekla je menadžerka ”021 nekretnina“ Zorica Sovilj, agencije koja posluje u okviru ”NS Group“. - Ipak, mnoge kupce buni činjenica da se vlasništvo nad nekretninama na Telepu uglavnom knjiži kao ”idealni deo“. To znači da kupac, kada pazari stan, primera radi, postaje vlasnik jedne trećine parcele ukoliko su u zgradi prodata tri stana.

To je slično kao u slučajevima kada roditelj ostavi u nasledstvo jednu nekretninu trojici svojih potomaka, ali vlasnik dela zgrade na Telepu koja je ukljižena kao ”idealni deo“ ne zavisi, naravno, od bilo kog komšije niti od bilo koga, već slobodno može da raspolaže svojom nekretninom, da je proda kad hoće i po ceni koja mu odgovara, tako da ne postoji razlog za strah da tu nešto nije po zakonu - objašnjava Zorica Sovilj.

Kolektivna gradnja (minimum dva sprata i potkrovlje) na Telepu je dozvoljena na obodima ovog naselja, a u tim delovima cena kvadrata košta između 1.200 i 1.400 evra u predugovaranju, odnosno 1.400 do 1.500 evra za useljive stanove, međutim ovih poslednjih gotovo da nema na tržištu, jer se prodaju ekspresno, čim se završe. Na Telepu je i dalje velik broj kuća, ali i one se retko nalaze na tržištu nekretnina, dok su cene prilično ”paprene“. Kuća prosečne veličine na dvorištu od minimum 500 kvadrata ne košta ispod 100 hiljada evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar