Na sajtu PKS ponuda stanova sa svom dokumentacijom

Privredna komora Srbije saopštila je u petak da je na njen sajt (www.pks.rs) uvrštena objedinjena ponuda stanova građevinskih preduzeća iz Srbije koji imaju svu dokumentaciju predviđenu zakonom

Predsednik grupacije za visokogradnju pri Odboru za građevinu PKS Goran Dugandžija rekao je na konferenciji za novinare da su ti stanovi najpogodniji za kupovinu uz subvencionisane stambene kredite i dodao da u bazi podataka trenutno ima "oko 980 stanova 49 preduzeća, koji se nalaze na 65 lokacija u 15 opština u Srbiji i osam opština u Beogradu".

Namera je da u tu bazu uđu, pre svega, stanovi koje grade domaće kompanije, poput Energroprojekta, Ratka Mitrovića, preduzeća Napred, ali i stambenih zadruga, a baza podataka trebalo bi da pruži generalni uvid u ukupnu ponudu stanova širom Srbije i u Beogradu, koji imaju uredne građevinske dozvole. Interesovanje firmi da daju svoju ponudu je veliko i podaci se dnevno ažuriraju, kazao je Dugandžija i dodao da se na sajtu nalaze navedena imena investitora, kao i njihovi brojevi telefona.

Sekretar udruženja za građevinu PKS Goran Rodić kazao je da se cene stanova koje su ponuđene na sajtu kreću od 650 do 1.700 evra, navodeći da ona zavisi od opštine i od lokacije. "Firme koje mogu da konkurišu sa svojom ponudom na sajtu su one koje su dostavile validnu dokumentaciju, imaju uknjiženu lokaciju i građevinske dozvole", rekao je on.

Kako je objasnio, ponuda firme koja podnese netačne podatke se skida sa sajta i sud časti pri PKS određuje kaznu koja može biti uskraćeno izdavanje određenih dozvola prilikom izgradnje ili drugih ovlašćenja koje poseduje komora. Potpredsednik PKS Anđelko Kovačević kazao je da je ponuda stanova sa potpunom dokumentacijom na sajtu PKS jedna od mera te institucije da poveća tražnju na domaćem tržištu nekretnina.

Srpsko građevinarstvo je u veoma teškom stanju, a kao industrija angažuje veliki broj drugih privrednih grana i osnovni je katalizator stanja u ekonomiji zemlje, naveo je on.

"Ako je u građevinarstvu stanje loše znači da nema investiciija, da privredna društva ne ulažu u razvoj i da sledi recesija", kazao je Anđelković. Istakao je da je učešće građevinarstva u ukupnom prihodu Srbije palo na tri odsto, što je tri do pet puta manje od potrebnih 10 do 15 odsto.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar