Na raspolaganju 980 novih stanova sa urednim papirima

Ponuda stanova domaćih građevinskih preduzeća koji su objavljeni na sajtu Privredne komore Srbije (www.pks.rs), a koji su na raspolaganju građanima za kupovinu putem subvencionisanih stambenih kredita, se popela na 980. Najviše stanova u ponudi je iz Novog Sada, a potom slede Beograd i Niš.

Baza podataka na sajtu ove institucije građanima treba da pruži generalni uvid u ukupnu ponudu stanova širom Srbije koji su uknjiženi i koji imaju urednu građevinsku dozvolu.

- U želji da damo doprinos građevinarstvu koje je usled krize ove godine ostvarilo izuzetno loše rezultate, nakon usvajanja uredbe o izdavanju subvencionisanih stambenih kredita, odlučili smo da napravimo bazu u kojoj će se naći objedinjena ponuda stanova naših građevinskih preduzeća - kaže Goran Dugandžija, predsednik grupacije za visokogradnju u PKS.
Pretraživanje sajta komore je lako i omogućava dobijanje podataka o broju stanova u određenom gradu, lokaciji zgrade, ime građevinske kompanije koja je gradila stanove, kao i informacije o površini i ceni kvadrata konkretnog stana. U pregledu stanova se nalazi i link detaljnije gde su precizno navedeni podaci o broju stanova u zgradi, kvadraturi zgrade, stepenu završenosti stanova, roku njihovog završetka, način finansiranja izgradnje i broj telefona zadužene osobe za kontakt sa potencijalnim kupcima.
Anketa među preduzećima sprovođena je u dva ciklusa, i sve povratne informacije koje su u komori dobili kao takve su okačene na sajt, što znači da su za ispravnost i tačnost istih odgovorni prodavci ponuđenih stanova. Ukupan broj stanova koji se može pronaći na bazi sajta, zaključno sa jučerašnjim danom bio je 980. Stanove je na 69 lokacija i 15 opština u Srbiji i osam lokacija u Beogradu ponudilo 49 preduzeća, a cene tih stanova razlikuju se u zavisnosti od lokacije i opštine u kojoj su građeni.
- Broj prijavljenih preduzeća sa ponudama stanova svaki dan raste, zbog čega se podaci u bazi svakodnevno ažuriraju. Svi oni koji objave pogrešne podatke automatski će biti skinuti sa sajta i biti izvedeni pred sud časti komore, gde će im biti izrečene sankcije u smislu zabrane izdavanje dozvola za gradnju na nekim drugim objektima koje nameravaju da grade - objašnjava on.
Program odobravanja novih povoljnih stambenih kredita uz subvenciju države predvideo je beskamatni period za mesečnu ratu kredita do 31. oktobra 2012. godine. Učešće građana je pet odsto, a država obezbeđuje dodatnih 20 odsto, učešća sa kamatom od 0,1 odsto (građani otplaćuju poslednjih pet godina otplate kredit), dok će banke obezbediti preostalih 75 odsto kredita. Zajmovi se odobravaju samo za nove stanove ili stanove u izgradnji na maksimalno 30 godina, a najviši iznos kredita je 100.000 evra. Mogućnost da konkurišu za ove do sada najatraktivnije stambene kredite imaće građani Srbije do 45 godina starosti. Veća mogućnost da stan bude kreditiran od strane banaka i podržan subvencijom od države je da stepen njegove završenosti bude oko 80 odsto.
Cene stanova po kvadratu
Vračar 2.000-3.500
Stari grad 2.100
Novi Beograd 2.000
Voždovac 1.800-2.000
Savski venac 1.770-1.944
Zvezdara 1.500-2.000
Palilula 1.400
Grocka 980
Ostali gradovi 650-1.700
*cene su u evrima

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar