Na kredit samo skupi stanovi

Opala prodaja nekretnina u Zrenjaninu

Zrenjanin - Na nekoliko lokacija u Zrenjaninu građevinci završavaju 200 stanova, ali prodavci nekretnina nisu sigurni da li će se u njih uskoro useliti stanari. Kriza je ozbiljno pogodila stanovnike Zrenjanina, pa broj zainteresovanih za kupovinu stanova i kuća godinama opada.

Taj trend se nije zaustavio ni dolaskom inostranih investitora, koji su otvorili objekte u industrijskoj zoni.
U agenciji za prodaju nekretnina „Sigma” prodavci kažu da kupci koji žele da kupe stan često ne ispunjavaju uslove za subvencionisani kredit i stroge uslove koje postavljaju banke. Oni, koji kredit mogu da dobiju bez teškoća, kažu da su u ponudi preskupe zgrade. Naime, kreditom se mogu kupiti stanovi u novogradnji, čiji su kvadrati skuplji od onih u objektima koji su podignuti prethodnih decenija.
U agenciji „Pragma” potvrđuju da je u poslednjih 12 meseci opala prodaja stanova, ali je i manje zainteresovanih za kupovinu kuća. I u „Pragmi” kažu da se malo Zrenjaninaca odlučuje da podigne kredit za kupovinu stana. Mnogima je teško da odvajaju novac za rate, a dobar deo građana nije siguran da li će sačuvati radno mesto i moći da otplaćuje kredit.
Agenti za prodaju nekretnina kažu da se stari stanovi prodaju za 550 do 750 evra po kvadratu, a u novogradnji su skuplji za 100 evra, ali dostižu cenu i do 1.000 evra po kvadratu.
Oni koji, ipak, odluče da kupe krov nad glavom, mahom traže garsonjere do 40 kvadrata. Malo ko od prodavaca pamti da se neki kupac zanimao za trosoban, ili četvorosoban stan.
Dragan Kovačević, šef gradilišta firme „Home invest” koja u Zrenjaninu gradi dve stambene zgrade u Ulici Petra Bojovića, kaže da je prodaja stanova opala i u Novom Sadu i Beogradu.
- Pre početka ekonomske krize stanovi su se u Zrenjaninu dobro prodavali. Sada se mnogo priča o subvencionisanim kreditima, ali mali broj zainteresovanih može da zadovolji sve kriterijume koje postavljaju banke - kaže Kovačević.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar