Moravski koridor i dalje na čekanju

Izgradnja Moravskog koridora, koja je trebalo da počne 1. maja, odložena je zbog izmenjene cene kineske kompanije CRBS, sa kojom je država 28. decembra prošle godine potpisala predugovor. Kinezi su izašli sa novom cenom radova od oko 633 miliona evra, što je za oko 150 miliona evra više nego što je to prvobitno bilo dogovoreno.

U Ministarstvu lokalne samouprave i regionalnog razvoja, odakle je projekat izgradnje auto-puta Pojate - Preljina, koji povezuje sedam gradova i opština Pomoravlja, u januaru najavljen upravo u Kruševcu, potez kineske strane ocenjuju kao nekorektan i neuobičajen u bilateralnim odnosima.

- Sporazum koji imamo sa Kinom podrazumeva zajedničko finansiranje i izgradnju, dok kineska strana predlaže izvođače radova i daje izuzetno povoljne uslove (rok vraćanja kredita od 15 godina, sa počekom od pet godina) - navodi ministarka Verica Kalanović. - Kada je krajem aprila trebalo da potpišemo ugovor, izašli su sa novom cenom, koja je za 150 miliona evra od one koji su potpisali u predugovoru.

Ministarka dodaje da to nije korektno i da ona, kao odgovoran ministar neće pristati na povećanje cene. Nije isključeno ni angažovanje druge firme. Ministarstvo je, kako je objasnila ministarka posle svečane sednice Vlade u Kruševcu, u stalnom kontaktu sa kineskom ambasadom.

- To bi značilo direktno kršenje predugovora koji je podrazumevao 492 miliona evra i mnogo skuplji auto-put nego što je po standardima i proračunima koje su eksperti iz Srbije uradili - iznosi ministarka. - Međutim, aktivnosti na ovom projektu nisu stale, već su intenzivirane mnogo puta. Od ovog projekta neću odustati, jer je to životni projekat za pola miliona ljudi koji ovde žive i rade. Veliki gradovi poput Kruševca, Kraljeva i Čačka gotovo su zamrli zbog nedostatka auto-puta. Budite sigurni da ću naći način da ovaj put bude izgrađen u dobroj meri u mandatu ove vlade.

U ovom ministarstvu ističu da će Moravski koridor biti centralna tema narednog zasedanja mešovite komisije kojom sa srpske strane predsedava ministar privrede Mlađan Dinkić, a sa kineske - ministar trgovine. Više od 80 sastanaka na ovu temu već je održano u prethodnih devet meseci. U Kruševcu, odakle je trebalo da startuju radovi i to na deonici Koševo - Mrzenica od 11,5 kilometara, gde je sasvim završena eksproprijacija zemljišta i stvoreni svi uslovi za otvaranje gradilišta, razočarani su zbog odlaganja, ali ih ne napušta optimizam.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar