Mladi povratnici kupuju stanove u Beogradu

Sve više naših građana koji trenutno borave u inostranstvu kupuje nekretnine u Beogradu.

Uprkos visokim letnjim temperaturama i cenama kvadrata, u agencijama za promet nekretnina ovih dana primetne su gužve. Tome svakako doprinosi i odluka da od 1. jula ponovo počne isplata subvencija za stambene kredite za treći kvartal. Prijatno iznenađenje je što sve veći broj naših građana koji su u inostranstvu kupuje nekretnine u zemlji u nameri da se vrate u Srbiju, kako piše Politika.

­ Mladi koji kupuju stanove putem kredita razumljivo traže najbolje moguće rešenje za odobrenu količinu novca. Najčešće je u pitanju suma od 50.000 evra ili nešto više. Za taj novac se, naravno, ne može kupiti mnogo kvadrata, ali se može naći odgovarajući stan u Mirijevu, u Krnjači ili Kotežu. Novina je da ovog leta ima naših građana koji se vraćaju iz inostranstva i kupuju stanove u Beogradu. To je, svakako, prijatno iznenađenje, a izgleda da će se trend povratka i nastaviti. Nedavno je mladić koji živi u jednoj mediteranskoj zemlji i ima uspešnu karijeru kupio stan salonskog tipa u centru Beograda. U dogovoru sa roditeljima koji su mu, naravno, finansijski pomogli, odlučio je da se vrati jer se, kako kaže, kod nas, ipak, kvalitetnije živi. On želi da u svojoj zemlji i rodnom gradu zasnuje porodicu, kao i da mu se deca školuju na maternjem jeziku. Iz istih razloga u Beograd se vraća i jedan mlađi bračni par. Trenutno su u fazi biranja stana. Misle da su kvadrati u Beogradu precenjeni, ali da su cene komunalija u našoj prestonici znatno niže nego na zapadu. I jedan mešoviti bračni par, Grk i naša zemljakinja, kupuje stan u Beogradu u nameri da u njemu živi. Zanimljivo je da svi oni traže stambeni prostor isključivo u starom delu grada. Pored strogog centra, zainteresovani su za stanove na Vračaru, Dorćolu, Zvezdari i Senjaku gde kvadrat košta 1.900 evra ­ kaže menadžerka jedne agencije za promet nekretnina koja ne želi da joj pominjemo ime.

Da se Beograđani u sve većem broju vraćaju iz inostranstva potvrđuju iskustva i drugih agencija. Svi se slažu da su razlozi za takvu odluku kvalitet života, ali i vera u bolje poslovne mogućnosti i viši standard.

­ To su posebni kupci. Godinama žive u inostranstvu i ne znaju kakvo je stanje na tržištu. Smatraju da su kvadrati precenjeni, ali tačno znaju šta žele. Kad kupuju stan obavezno pitaju kako se zgrada održava. Za njih je nezamislivo da nema domara, da su hodnici neuredni, neokrečeni ili da su sijalice polomljene. O ulazima da i ne pričamo. Bitno im je i da je fasada lepa i čista. I, obavezno, da ima mesto za parkiranje. Po pravilu, traže stanove u centru, dok za Novi Beograd nisu zainteresovani. Iako mnogima ne izgleda tako, ipak kvalitet života u Beogradu je bolji nego u mnogim zemljama. Jedna naša sugrađanka koja od detinjstva živi u Nemačkoj, a sada je i udata za Nemca, u dogovoru sa njim donela je odluku da kupi stan u Beogradu i da se presele u Srbiju! Takođe, uspešan bračni par koji trenutno boravi u Italiji kupio je tri stana u naselju Golf na Banovom brdu koje pruža odlične uslove za život. Pored visoko kvalitetnih i udobnih stanova, veliku prednost ove lokacije čini i prava zelena oaza. Zato su nekretnine u ovom delu izuzetno tražene i retko se nalaze u ponudi. Ovog leta ima i naših povratnika koji su praktično radni vek odradili u inostranstvu. Oni obično kupuju kuće na dva-tri sprata i to van grada gde mogu u miru da provedu starost dočekujući decu i unuke. U svakom slučaju, ima više posla nego na početku juna ­ kaže Mirjana Rusić, direktorka prodaje u agenciji San Marko.

I u agenciji Elita internacional potvrđuju da je sve više mladih, školovanih, zainteresovano za povratak.

­ Uvek se obradujem kad u agenciju dođu mladi ljudi sa željom da im nađemo odgovarajući stan, obično u centru Beograda, da bi se što pre vratili i započeli novi život u svom gradu. Raduje i činjenica da se radi o obrazovanim ljudima koji već imaju poslovnu karijeru. Svojim povratkom će uticati i na podizanje kulture stanovanja ­ smatra Nađa Baranin, direktorka.

Povratak mladih svakako ohrabruje jer, između ostalog, znači i veru u bolji život i srećniju budućnost svih nas.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar