Mirisna bašta sa vrha zgrade

U svetu je pravi građevinski hit izgradnja vrtova na krovovima kuća. Oni su odlični izolatori koji leti mogu da snize temperaturu i do pet stepeni. Krovni, ili kako ih još zovu zeleni vrtovi, odavno su prisutni u svetskim metropolama ali i selima i manjim naseljima koji na ovaj način pokušavaju da ublaže probleme očuvanja životne sredine.

Pošto je "betonizacija" uzela maha, ljudi su se prepali da će u gradovima, kao u nekim filmovima naučne fantastike, "nestati vazduha". Zato je pretvaranje krovova zgrada u prelepe bašte postalo pravi građevinski hit. U ovome prednjači Britanija, gde na zgradama, ali i kućama, raste trava, cveće, voće, povrće, drveće.

U Srbiji ove ideje još nisu zaživele, premda su prednosti zelenih krovova mnogobrojne. Oni su odlični izolatori koji leti mogu da snize temperaturu i do pet stepeni, što je naročito važno u gradovima gde se zbog zagađena stvara efekat staklene bašte. Redukuju elektromagnetno zračenje, smanjuju buku, otvaraju put korišćenju solarne energije i regulišu količinu prašine i zagađujućih materija. Takođe, mogu da posluže i kao mesta za rekreaciju i odmor.

Najefikasnije je kada su vrtovi izgrađeni na ravnim krovovima, ali zelenilo može da nađe na svim pokrivačima čiji nagib ne prelazi 40 stepeni.

U zavisnosti od mogućnosti opterećenja zgrade, krovni vrtovi se mogu naknadno ugraditi ili biti uključeni u originalni dizajn. Postoje dva tipa krovnih vrtova: ekstenzivni (zeleni krov) i intenzivni (krovni vrt).

Krovni vrt podrazumeva deblje slojeve zemljišta, širi spektar izbora biljaka i intenzivno održavanje, pri čemu se mora voditi računa o ograničenjima vezanim za nosivost objekta.

Prednosti krovnih vrtova nisu samo ekološke, već postoji i ekonomska korist kroz povećanje cene nekretnina, unapređenja celokupne slike grada zbog turizma, a stanari mogu da jedu povrće iz svoje bašte.

TRAJNIJI

Zeleni krovovi mogu da traju i dva puta duže u poređenju sa tradicionalnim, ukoliko ih naprave stručnjaci i budu pravilno održavani. U zajednicama etažnih vlasnika potrebna je samo bolja organizacija i da se uvede obaveza održavanja krova.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar