Manjih stanova u novogradnji u Kragujevcu gotovo da nema

U Kragujevcu gotovo da nema za prodaju stanova kvadrature do 35 metara kvadratnih u završnoj fazi izgradnje, jer su rasprodati još i pre početka izgradnje, izjavili su danas Tanjugu vlasnici desetak agencija za promet nekretninama kao i investitori stambene izgradnje.

Kako navode, upravo za stanove te kvadrature, čija cena po metru kvadratnom iznosi od 850 do 1.100 evra, u zavisnosti od lokacije, ovih dana vlada veliko interesovanje građana koji bi da do stana dođu putem stambenog kredita uz subvencije države.
"Garsonjere i jednosobni stanovi kvadrature do 35 kvadratnih metara najbrže se prodaju, vrlo često i pre početka izgradnje stambenog objekta, tako da ih trenutno nemamo u ponudi", najčešći je odgovor prodavaca nekretnina u Kragujevcu.
Iako je danas počela da se primenjuje uredba vlade Srbije o sprovođenju programa subvencionisanja stambenih kredita kojom je Vlada usvojila mere podrške građevinskoj industriji kroz subvencionisanje kamatane stope za stambene kredite ni banke u Kragujevcu nemaju još uvek precizne i kompletne informacije.
Tako su, građani danas u bankama u Kragujevcu mogli da dobiju informacije, koje su već ranije objavljene o uslovima za dobijanje kredita, ali ne i precizna objašnjenja o obračunu isplate kredita kao i o iznosu mesečne rate.
Neke banke obaveštavaju potencijalnog kupca stana i da može da podnese zahtev za kredit za kupovinu novog stana, ali samo u fazi izgradnje i to da je stepen izvršenosti radova najmanje 80 odsto,ali ne i već završenog stana, iako je reč o novogradnji.
Za kupovinu stanova u novogradnji vlada Srbije je u ovoj godini opredelila 450 miliona dinara iz budžeta Republike i prema uredbi Vlade kediti će biti odobravani za kupovinu novih stanova i stanova u izgradnji, kao i za izgradnju kuća.
Prema uredbi vlade Srbije građani će moći da kupuju stanove uz subvenciju države i to na kredit do sto hiljada evra sa rokom otplate do 30 godina, a pravo na uzimanje kredita imaće građani do 45 godina života.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar