Mali Mokri Lug

Mali Mokri Lug je naselje na opštini Zvezdara, grad Beograd. Nastalo posle pada Prvog srpskog ustanka, ovo poljoprivredno selo se brzo razvilo u stalan izvor polustručne radne snage za potrebe Beograda. Danas, iako manje razvijen nego ostali delovi opštine Zvezdara, njegov položaj je povoljan za porodice sa decom, obezbeđuje veću sigurnost i tišinu, a od grada je udaljen svega 15 minuta.

Istorija

Selo Mali Mokri Lug je nastalo u vreme propasti Prvog srpskog ustanka, dok se narod povlačio pred Turcima. Prvo su naselili mesto nazvano Selište. Otuda su nastavili dalje ka Austro-Ugarskoj, gde su se povlačili zajedno sa voždom Karađorđem. Po povratku iz Ugarske, na početku Drugog srpskog ustanka, povratnici su naselili predele iznad Selišta i nazvali ga Mokri Lug. Kasnije je Mokri Lug podeljen na Veliki Mokri Lug i Mali Mokri Lug.

Zna se da je to područje do Prvog srpskog ustanka bilo nenaseljeno i da su se tu nalazile šume. Kasnije su se ovde doselili ljudi iz Niša i Leskovačke nahije. Oni su ratovali kod Danilovgrada i prenosili iz Turske oružje skriveno u kazanima i drugim bakarnim posudama.

U 19. veku je postojala opština kojoj su pripadala sela Veliki i Mali Mokri Lug, Kaluđerica i Mirijevo. U početku su stanovnici Mokrog Luga preživljavali baveći se stočarstvom i zemljoradnjom. Opština je imala i svoj sud sa sedištem u Malom Mokrom Lugu, gde se nalazilo i sedište čete narodne vojske.

Malo je poznata činjenica da se u Malom Mokrom Lugu između 1929. i 1940. godine nalazio jedan od prvih budističkih hramova u Evropi - Kalmički budistički hram.

Posle 1945. godine i ubrzane industrijalizacije zemlje, veliki broj stanovnika je našao posao u Beogradu. Sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka glavna zanimanja Malomokrolužana bila su vezana za industriju, građevinarstvo i društvene delatnosti.

Javni saobraćaj

Mali Mokri Lug je veoma dobro povezan sa gradom. Postoji 9 autobuskih linija koje vode do Konjarnika. Od Konjarnika postoje tramvaji (5, 6, 7, 14), trolejbusi (19) i autobusi (17, 50, 20, 31), koji voze u skoro sve delove grada.

Automobilom je veoma lako stići u grad, pošto je Mali Mokri Lug udaljen 300 metara od autoputa koji obezbeđuje brz i jednostavan pristup centru.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Mali Mokri Lug”

  1. Nex says:

    Poznaje li neko Marinu Spasojević iz MML, rođena 1964.diplomirani turizmolog.
    Zajedno smo studirali.

Ostavi komentar