Luksuzne zgrade na mestu fabrike

Za oko pola godine na placu Industrije kotrljajućih ležajeva u Knez Danilovoj ulici trebalo bi da počne gradnja ekskluzivnog stambeno ­ poslovnog kompleksa površine od ukupno 90.000 kvadrata. Iza ovog projekta, vrednog 100 miliona evra, stoji izraelska kompanija „Dajrekt kapital S”.

Na placu u Knez Danilovoj ulici u prvoj fazi počeće gradnja stambenog kompleksa. U njemu će biti sagrađene četiri zgrade sa oko 300 stanova, a u svakoj će postojati tri lifta i spa centar, piše Blic. Osim toga, u ovom stambenom kompleksu postojaće i sportski sadržaji, teretana, prodavnice, kao i posebna zdravstvena ustanova, a za buduće stanare biće angažovano i danonoćno obezbeđenje.

- Realizacija projekta trebalo bi da počne za oko pola godine, najkasnije za godinu dana. Mi smo predali idejni projekat i čekamo dozvole. Očekujemo da ćemo ih uskoro dobiti, pogotovo što je u Sekretarijatu za urbanizam formirano posebno Odeljenje za velike investitore i verujem da će to ubrzati kompletnu proceduru. Prema našim predviđanjima, realizacija projekta trebalo bi da bude završena u roku od tri do pet godina ­ kaže za „Blic” Sami Gal (Sammy Gal), generalni direktor kompanije „Dajrekt kapital S”.

Kad bude gotov stambeni kompleks, počeće radovi na izgradnji komercijalno - poslovnog prostora. Kancelarijski prostor trebalo bi da zauzme oko 15.000 kvadrata, poslovni apartmani će biti sagrađeni na oko 10.000 kvadratnih metara, dok će hotel zauzimati površinu od oko 5.000 kvadrata. Ispod celog kompleksa biće sagrađeno oko 30.000 kvadrata podzemnih garaža, kojim će moći da se služe i stanari i korisnici poslovnog prostora.

- Taj deo kompleksa gradiće se u poslednjoj fazi. Može doći i do nekih izmena na uštrb kancelarijskog prostora, jer je trenutno slabo interesovanje za njih. Na Zapadu je kriza prestala ili jenjava, a čini se da ovde tek počinje. Videćemo kakva će situacija biti u trenutku kada budemo počeli gradnju komercijalnog prostora i tada ćemo odlučiti da li će, na primer, hotel imati veću površinu, a manju kancelarije. Što se tiče stambenog kompleksa, tu ne verujem da može biti problema, smatra Gal.

Ovo će biti prvi projekat koji će „Dajrekt kapital S” realizovati u Beogradu. Ova firma uspešno posluje u Nemačkoj, Kazahstanu, Ukrajini, Indiji i Litvaniji. Ipak, o trenutnom stanju na srpskom tržištu dobro su informisani i to preko svojih novih vlasnika u sedištu kompanije u Izraelu, koji su već gradili u Beogradu.

„Upadi” na plac

Kako kaže Sami Gal, u poslednjih nekoliko dana raseljeni Romi iz nehigijenskih naselja učestalo „upadaju” na plac u Knez Danilovoj ulici.

- Trošimo velike sume novca na obezbeđenje našeg zemljišta zbog nelegalnog naseljavanja Roma. Policija nam pomaže, ali ni oni nemaju velika ovlašćenja. Mogu samo da ih spreče u njihovim namerama, ali ne i da ih izbace. Sa druge strane, Grad ne reaguje ­ kaže Gal.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar