Legalizacija u nadležnosti grada

Skupština Beograda usvojila je juče izmene gradskog Statuta kojima se nadležnosti u proceduri legalizacije objekata sa opština prebacuju na gradski Sekretarijat za poslove legalizacije.

- Od usvajanja starog Statuta do sada su usvojeni Zakon o planiranju i izgradnji, Zakon o upravljaju otpadom, Zakon o socijalnom stanovanju, Zakon o regionalnom razvoju, Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o zaštiti životinja. Promenili smo 13 članova Statuta i dodali jedan novi član. Najvažnije novine odnose se na promenu nadležnosti grada Beograda i gradskih opština - rekao je Zoran Kostić, član gradskog veća.

Izmenama je predviđeno da grad dobije u nadležnost legalizaciju bespravno sagrađenih objekata bez obzira na površinu izgrađenog objekta, a sve u cilju veće efikasnosti i bržeg rešavanja tog posla. Važna novina je i to što će prigradske opštine izdavati građevinsku dozvolu za izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica i objekata linijske odnosno komunalne infrastrukture na svom području.

Takođe, opštine će ubuduće obavljati određene poslove iz oblasti obrazovanja, a prigradske opštine će obavljati i poslove u vezi sa upravljanjem komunalnim otpadom. S druge strane, obavljanje i razvoj javnog linijskog prevoza više neće biti u nadležnosti prigradskih opština, već grada.

U skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju, gradu je data mogućnost osnivanja neprofitne stambene organizacije u cilju obezbeđivanja uslova za razvoj socijalnog stanovanja.

Opozicioni odbornici iz redova Demokratske stranke Srbije ocenili su da ta odluka nije dobra, „jer će dodatno usporiti proces legalizacije“. - Do sada se legalizacija obavljala u 17 gradskih opština, a na čekanju je oko 200.000 predmeta. Ako se sve prebaci u nadležnost jedne službe, to će dodatno usporiti posao - izjavio je Andreja Mladenović, odbornik DSS.

Odbornici Srpske radikalne stranke ocenili su da se izmenama Statuta centralizuje gradska vlast i sve nadležnosti stavljaju „direktno u ruke gradonačelnika Dragana Đilasa“.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić rekao je da se izmene Statuta donose upravo da gradska uprava bude efikasnija u radu. - Grad ovim preuzima odgovornost u svoje ruke i čini proceduru legalizacije efikasnijom i jednostavnijom za građane - ocenio je Antić.

Izmenama Statuta grada omogućeno je i da se, umesto dvotrećinskom većinom, titula počasnog građanina Beograda, dodeljuje prostom većinom. Odbornici SRS ocenili su da je takva odluka doneta samo da bi se titula počasnog građanina Beograda dodelila bivšem ambasadoru Japana u Srbiji Tadašiju Nagajiu. Oni su naveli da ne poriču veliku pomoć Japana Beogradu, ali su naglasili da je Nagai predstavnik zemlje koja je priznala nezavisnost Kosova i Metohije. Radikali su podsetili da je titula počasnog građanina Beograda svojevremeno bila dodeljena rumunskom predsedniku Nikolau Čaušeskuu.

Zbog nedostatka kvoruma i čekanja jednog odbornika vladajuće koalicije, sednica gradskog parlamenta počela je sa skoro dva sata zakašnjenja, a potom je iscrpna rasprava o dnevnom redu i izmeni Statuta trajala sve do 15 časova.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar