Legalizacija: Još se razmatra kriterijum mesečnih prihoda

Predlog da građani dobiju mogućnost legalizacije objekata uz popust do 99 odsto predstaviće danas ministar životne sredine Oliver Dulić. Popust se odnosi na sve građane koji nemaju drugi objekat u vlasništvu, a koji po članu domaćinstva nemaju više od 25 stambenih kvadrata

Kako Press saznaje, neke lokalne samouprave predložile su i da se uvede i kriterijum ličnih prihoda, odnosno mesečnih primanja. Konačan dogovor o tome očekuje se u četvrtak, kada bi trebalo da se sastanu ministar Dulić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Današnjem predstavljanju dopune Zakona o planiranju i izgradnji prisustvovaće i predsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Saša Paunović. Kako je Paunović rekao za Press, vlasnici bespravne gradnje dobiće popust za legalizaciju do 99 odsto za svakih 25 metara kvadratnih po članu porodice, koji bi važio za prvih 100 kvadrata.

- Trebalo bi omogućiti i da se i za narednih 100 kvadrata dograđenog stambenog prostora može ostvariti popust od 60 odsto, dok bi se za ostale kvadrate plaćala puna cena. Popust se odnosi na građane koji su izgradnjom bespravnih objekata rešavali svoje stambeno pitanje i koji nemaju druge objekte u vlasništvu, uključujući i članove njihovih porodica. Takva legalizacija bi se plaćala na period od 10 do 20 godina - naveo je Paunović.

Kako je on pojasnio, predloženo je i da se kroz sklapanje ugovora između građana i opštine reši pitanje prethodnih troškova legalizacije.

- Novac koji se daje za geometre i projektante otprilike iznosi između 300 i 500 evra po stambenom objektu, i to bi trebalo da se plaća na rate u dve do tri godine. Ideja je i da građani više ne moraju da čekaju u redovima, već će sve te poslove za njih završavati opština - rekao je Paunović.

On je naveo primer za stan u Beogradu u drugoj zoni, gde je legalizacija 10.000 dinara po kvadratu, što je izuzetno skupo.

- To znači da bi trebalo da se plati 500.000 dinara. Kada se oduzme 99 odsto, legalizacija će u stvari ukupno koštati 5.000 dinara - zaključuje naš sagovornik.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar