Kvadrati jeftiniji i u Novom Sadu

Ponuda je dobra, a najtraženije su manje stambene jedinice, ali i veliki „salonci“ u centru grada.

Stanje na tržištu nepokretnosti u Novom Sadu je slično kao u Beogradu i Nišu. Poslednjih meseci nekretnine su se slabo prodavale, a cene po kvadratnom metru su niže na svim lokacijama. Mnogi smatraju da je u prethodne dve godine veliki skok cena na tržištu nekretnina postignut preprodajom. Preprodavci su navodno, ulagali novac kod investitora i na taj način obrtali svoja sredstva. Danas kada nema uslova za veliku zaradu, nema ni preprodavca. Na tržištu su samo kupci koji su čekali da nekretnine budu jeftinije.

­ Cene su pale, ali naravno da ne treba očekivati da će kvadratni metar stambenog prostora u Novom Sadu koštati od 500 do 600 evra, osim možda, negde na periferiji grada. Zato poručujem zainteresovanima da se ne zavaravaju nego da počnu da kupuju jer je sada najbolje vreme za kupovinu po realnim cenama! Prosečna cena stanova u Novom Sadu je u rasponu od 800-1.350 evra po kvadratnom metru. Postoje pojedinačni slučajevi koji premašuju date parametre. Poznato je da na cenu najviše utiču kvalitet zgrade i lokacija. Na primer, u naselju Nova Detelinara, u ulici Janka Čmelika može se kupiti stan od 39 kvadrata za 39.000 evra. Stan iste kvadrature u naselju Telep u Dalmatinskoj ulici košta 3.900 evra manje. U ulici Bate Brkića stambena jedinica od 60 kvadrata prodaje se za 60.000 evra. U naselju Liman u Balzakovoj ulici, stan od 68 kvadrata može se kupiti za 1.100 evra po metru kvadratnom. Na Grbavici u ulici Miše Dimitrijevića stambeni prostor od 48 kvadrata prodaje se 1.350 evra po kvadratnom metru ­ kaže Elizabeta Spasojević, vlasnica agencije Kvadrat plus.

Prema rečima naše sagovornice pozitivno je što su vlasnici stanova snizili cene. Što se tiče kupaca njih je znatno manje. Stanovi se, uglavnom, plaćaju gotovinom, dok, kreditnih kupaca, praktično i nema. Najtraženije su manje stambene jedinice, ali i veliki „salonci“ u centru grada.

­ Ponuda stanova u najboljim kvartovima, na primer u okolini Radničke ulice, u blizini keja i Limana 1 je smanjena tako da su tu cene najviše. Konkretno, baš u Radničkoj ulici cena kvadratnog metra iznosi i do 1.650 evra. Kao i u drugim gradovima u zemlji i u Novom Sadu mlađa populacija je ograničena sumom novca kojom raspolaže i zato traži manje stanove. Sa druge strane ima dosta Novosađana koji trenutno žive u inostranstvu, ali osećaju nostalgiju i žele da se vrate. To su, uglavnom ljudi u godinama koji kupuju veće stanove u blizini keja ili u starijim zgradama koje imaju lepe fasade i uređene ulaze. Tačno znaju šta hoće, a precizni su i kada je u pitanju cena. Ako smatraju da je stan precenjen odustaju. Povećava se i broj vlasnika koji, jednostavno, odustaju od prodaje i izdaju stanove. Misle da su cene kvadrata pojeftinile i da im se prodaja ne isplati a ne shvataju da u stvari ništa ne gube jer će i oni po nižoj ceni kupiti stan kakav im odgovara ­ ističe Elizabeta Spasojević.

Interesovanje za kuće i lepo uređene salaše koje je vladalo prethodnih godina znatno je opalo. Očigledno, luksuz nije u modi.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar