Kvadrat prodaju i za 500 evra

Cene nekretnina u Kraljevu pale za trećinu

Cene stanova i kuća u Kraljevu pale su u poslednjih godinu dana za trećinu. Tako se sada kvadrat u centru grada može naći i za 500 evra, dok se kuća od 100 kvadrata sa pet ari placa na svega dva do tri kilometra od centra grada može kupiti za 35.000 evra, a cene kuća su od 240 do 450 evra po kvadratu.

Glavni razlog pada cene je velika ponuda i mala potražnja. Broj prodatih stanova stalno pada, pre tri godine u Kraljevu je prodato 650 stanova, dok ove godine, kako kažu u agencijama za promet nekretninama, neće biti prodato više od 450 i pored drastičnog pada cena. U isto vreme, veliki broj vlasnika nudi stanove i kuće na prodaju, pa je samo na jednoj od tri lokalne televizije preko oglasa ponuđeno čak 112 nekretnina.

- Dete nam odlazi na fakultet, a para za plaćanje skupih stanova nemamo. Nasledili smo prilično komforan stan od pedesetak kvadrata u Dositejevoj ulici, koji smo voljni da prodamo za 25.000 evra da bi kupili bar garsonjeru na periferiji Beograda, ali i za te pare kupca jednostavno nema - kaže Bojan Sjeničić, bivši radnik „Magnohroma”.

Dragica Lukić iz agencije za promet nekretninama „Merkur” kaže da je tražnja drastično pala.
- Koliko je teško pokazuje situacija u koju su dospeli pojedini investitori. Oni su doslovce primorani da u nedovršenoj zgradi pokušavaju da prodaju stan ili dva i da od tog novca objekat dovedu u završnu fazu - kaže Lukićeva.

U Ribnici, koja je na pet minuta hoda od centra grada, tako u novoj zgradi sa liftom, centralnim grejanjem, podzemnom garažom, može da se kupi stan čiji kvadrat košta 800 evra.

Po izvorima „Blica” iz nekoliko velikih banaka koje posluju u Kraljevu, sve je više slučajeva da investitori koji su ušli u kreditne linije i započeli projekte, ne mogu da otplaćuju kredit, pa gube objekte koji su ili u začetku ili u završnoj fazi gradnje baš zbog toga što stanove i lokale ne mogu da prodaju.

- Problem je što i na aukcijama, kada do njih dođe, za takve objekte i po sniženim cenama nema kupaca - kaže izvor „Blica” iz kraljevačkog suda.

Trgovci nekretninama uglavnom navode da je razlog za prodaju u gotovo dve trećine slučajeva iseljavanje iz Kraljeva. Mnogi Kraljevčani, koji ne mogu da se zaposle, odlučuju da prodaju stanove, kuće i imanja i sreću potraže u drugim gradovima.
- Odlaze svi, i uslovno rečeno starosedeoci i „doseljenici”. Dosta je i ljudi koji su ranijih godina izbegli sa Kosmeta, a u međuvremenu su uspeli da prodaju nešto i ovde kupe krov nad glavom. Zbog loše finansijske situacije, sada pokušavaju da u drugim gradovima nađu bolji život, pa se odlučuju na prodaju imovine - kaže vlasnik jedne od kraljevačkih agencija za promet nekretninama.

Cene stanova u centru
Grad stara gradnja novogradnja
Niš 900 1.300
Kragujevac 800 1.100
Smederevo 750 850
Užice 650 900
Jagodina 650 800
Pirot 550 650
Kraljevo 500-700 700-1.000
Loznica 450 600
Bor 200 300
Šabac 650-800 850-1.000

*cene su u evrima (izvor: lokalne agencije za promet nekretnina)

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar