Kupovina i ugradnja klime

Kako ne biste izgubili garanciju, ugradnju prepustite stručnim licima, koja će za oko dva sata, po ceni od 60 evra pa naviše završiti posao

Vreli letnji dani se više ne mogu zamisliti bez upotrebe klima uređaja i to kako u poslovnim, tako i u stambenim prostorima. Zbog toga ćemo vam, uz pomoć stručnjaka iz firme „Klima servis“, otkriti šta sve ugradnja klime nosi sa sobom, kao i koliko je novca potrebno za celokupne radove. Ono što vam svakako savetujemo jeste, da ne pokušavate da klimu sami postavite, jer nestručna ugradnja može dovesti do neželjenih oštećenja, a isto tako možete izgubiti pravo na garanciju celokupnog uređaja. Zbog toga vam predlažemo da posao prepustite stručnim licima, koja će za svega dva sata završiti ceokupan postupak ugradnje klima uređaja.

Odabir prave klime

Pre kupovine klime veoma je važno da precizno odredite: na kom mestu ćete postaviti klimu, kolika je kvadratura te prostorije, kao i koliki je stepen njene izolacije. Takođe, veoma je važno da na početku odlučite namenu same klime, odnosno da li ćete je koristiti samo za hlađenje i eventualno dogrevanje, ili ćete je osim za hlađenje, koristiti zimi i za grejanje. Ukoliko se odlučite za kupovinu ovih drugih klima uređaja znajte da su oni skoro duplo skuplji od običnih, jer u sebi poseduju inverter koji omogćava da klima uređaj greje i na -15 stepeni.

Svaki od navedenih kriterijuma je od velike važnosti, navode nam u „Klima servisu, jer neispunjavanje nekog od njih može dovesti do neželjenih problema. Zbog toga vam predlažemo da precizno, u saradnji sa stručnim licem, utvrdite i jačinu klima uređaja, odnosno njen kapacitet (BTU – British Termal Unit). Na našem tržištu najtraženije su tzv „dvanaestice“, koje uspevaju da rashlade površinu od oko 20 - 45 kvadrata i čija se cena, zavisno od proizvođača kreće oko 200 - 300 evra, dok klime sa inverterom koštaju od 450 evra, pa naviše. Naravno, da li će klima uspeti da rashladi ili zagreje prostoriju zavisiće, kao što smo naveli i od izolacije samog objekta, pa vam predlažemo da i na to obratite pažnju.

Ukoliko ipak želite da kupite klimu koja će rashlađivati samo vašu spavaću sobu, koja ima recimo 15 - 20 kvadrata, biće dovoljno da postavite slabiji klima uređaj, odnosno onaj koji ima oznaku „9“. Pogrešan odabir klime, dovešće do veće potrošnje električne energije, a samim tim i do povećanja računa za struju. Takođe, povedite računa koja se slovna oznaka nalazi na vašem klima uređaju, od A do D, jer će klima sa oznakom A, kao enegetski efikasniji proizvod, trošiti manje kilovat – časova za rashlađivanje, od onih koje imaju oznaku B, C ili D.

Ugradnja se naplaćuje od 60 evra pa naviše

Ugradnja klima uređaja od strane stručnog lica, bez obzira da li se vaš stan nalazi u prizemlju ili na 10 spratu, neće trajati duže od oko dva sata. Kod ugradnje klime najteže je probušiti rupu, kroz koju će se provući glavno crevo kao i kabl koji napaja unutrašnju jedinicu klime. Ovaj postupak je veoma zahtevan, ali kako navodi naš sagovornik, odvija se bez problema i veoma brzo. Ono što morate znati klima uređaji se mogu ugrađivati sa unutrašnjom, ali i sa spoljašnjom kutijom, što zavisi od vašeg izbora, ali ćete prilikom ugradnje naići na veću cenu postavljanja spoljašnje kutije. Ipak, u „Klima servisu“, navode da izlaze u susret svojim klijentima, pa tako ugradnju unutrašnje, kao i spoljašnje klime naplaćuju po 60 evra.

Kako su kazne komunalne policije prilično visoke, ukoliko na klima uređaju ostavite crevo za vodu da bude slobodno i kada klima radi dovodi do kapanja vode, možete biti u problemu. Zbog toga kod ugradnje insistirajte da crevo nikako ne ostane slobodno, već da se sprovede na neko mesto odakle neće ugrožavati prolaznike koji će prolaziti ispod vaše klime. Rešenja za ovakav problem postoje za skoro svaki objekat, pa tako ukoliko živite u novoizgrađenim zgradama problem se rešava sprovođenjem creva u zajednički odvod, koji je predviđen izgradnjom samog stana, dok se kod starijih zgrada, crevo sprovodi u oluk, na terasu ili neko treće mesto.

Čišćenje i održavanje

Ugradnja i odlazak majstora ne znači da je „briga“ oko klima uređaja završena. Kako bi ona radila bez problema i kako biste bili zaštićeni od različitih štetnih uticaja, usled neadekvatnog održavanja, morate voditi računa o čistoći filtera unutar nje. Stručnjaci savetuju da na svakih mesec dana, naročito ako ste pušač, istresete filter i propustite ga kroz mlaz vrele vode. Naravno, jednom godišnje neophodno je proveriti količinu, kao i stanje freon gasa, koji se nalazi unutar klime, ali ovaj postupak prepustite stručnim licima. U poslednje vreme, prema nalozima Evropske Unije klime se sve više umesto freonom, pune ekološkim gasom. Godišnji servis klima uređaja koštaće vas u proseku oko 2.000 dinara.

Najčešći letnji kvar

Ukoliko vam se ovih dana, kada su temperature izuzetno visoke i klima konstatno radi, dogodi da primetite da se voda iz klime vraća u stan, obavezno pozovite klima servis, jer kako nam navode, ovo je veoma čest letnji kvar, koji se dešava usled kondenzacije vode. Popravka ovakvog kvara, veoma je brza, a koštaće vas oko 2.000 dinara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar