Kupi stan dok ne prođe kriza

Ako imate novca, odmah kupujte nekretnine, jer će njihove cene početi da skaču sa prvim znacima izlaska iz krize, savetuju stručnjaci gotovo jednoglasno

Cene nepokretnosti u Srbiji u proseku su niže za 15 do 20 odsto u odnosu na period pre objave dolaska krize, kaže za Press nedelje Tomislav Sekulić, predsednik Udruženja posrednika u prometu nekretnina.

On ističe da su po obodu Beograda i unutrašnjosti Srbije cene nepokretnosti prilično smanjene, na nekim lokacijama čak i do 40 odsto, očekujući da će vrednost starih stanova još padati, jer je nerealno da se ona formira prema cenama u novogradnji, što je do sada bio slučaj.

- Sada je idealan trenutak za kupovinu nekretnina jer se tržište stabilizovalo, cene su racionalnije, dobar je poslovni ambijent i ne očekuje se njihov ekstremni rast. Jasno je da će samo oni koji budu umereni u svojim zahtevima imati posla i ostvariti profit, koji neće biti onoliki koliki je bio pre dolaska krize. U Beogradu je kvadrat stana u proseku bio između 1.500 i 2.000 evra po kvadratu, a sada je jeftiniji za oko 20 odsto. Neki apartmani se i danas prodaju po cenama koje su znatno iznad tržišnih, ali to nisu parametri za formiranje racionalne tržišne vrednosti. U pitanju su kupci koji traže ekskluzivne nekretnine i spremni su da ekskluzivno plate, ali nema više kvadrata po 5.000 evra. Po našoj statistici, najviša cena kvadrata je 3.500 evra i u pitanju je jedna nekretnina na Vračaru - govori Sekulić.

Prema njegovim rečima, cene kvadrata će sigurno skočiti posle krize, ali one „neće moći da luduju kao pre". Uz mere koje je Vlada preuzela stimulišući građevinarstvo, povećaće se ponuda koja će zadovoljiti tražnju, pa neće biti potrebe za drastičnim rastom cene kvadrata, naglašava Sekulić.

- Trenutno je izuzetno povoljan ambijent za kupce, a nepovoljan za prodavce. Te dve opcije moraju da pomire upravo posrednici u prodaji nekretnina, kako bi svi bili zadovoljni. Oni koji se dvoume da li da nekretninu pazare sada ili naredne godine, izlažu se opasnosti da cene počnu da skaču i da prođu mnogo nepovoljnije - objašnjava Sekulić.

Da je ovo period kada će oni koji dobiju subvencionisani kredit za kupovinu stana „bez dileme" najbolje proći, mišljenja je ekonomista Goran Nikolić sa Instituta za evropske studije. Zbog niske cene nekretnina, koje će „krenuti naviše" sa oporavkom tržišta, napominje on, takva vrsta kredita je sada najisplativija, dok one koji se odluče za komercijalne kredite savetuje da prethodno dobro razmisle i raspitaju se o uslovima.

- Velika je verovatnoća da će sa početkom privrednog oporavka, što se očekuje 2010. godine, kao i na Zapadu, početi rast cena nekretnina. To je uzročno-posledična veza. Komercijalni krediti verovatno nisu povoljni jer su banke podigle marže na oko pet procenata. Kada se pogledaju ukupne kamatne stope, one nisu toliko loše, međutim, euribor je sada ekstremno nizak, pa to može da zavara, jer će on kasnije porasti. Ako bih uzimao kredit, odlučio bih se za onaj čija je rata vezana za švajcarski franak, jer mislim da je to povoljnije - kaže Nikolić.

Investitori su ponovo počeli da pokazuju interesovanje za pojedine lokacije na kojima nameravaju da grade poslovne objekte, pa će sigurno nekretnine u tim delovima zemlje dobiti na vrednosti. Miodrag Kušić, regionalni direktor za Srbiju i Crnu Goru vodeće svetske kompanije za promet nekretnina „Rimaks", navodi da se javljaju zainteresovani za gradnju industrijskih parkova i šoping centara, posebno na lokacijama prema Ibarskoj magistrali i ka Pančevu.

- Beograd će da se spušta na reke i delovi grada oko Save i Dunava biće izuzetno atraktivni. Mislim da će početak radova u Luci Beograd i Marini Dorćol ubrzati planove i za Savski amfiteatar. Očekuje se i razvoj male privrede, pa će zato zemljišta od Beograda ka aerodromu i Šimanovcima biti dosta tražena. Znam da neki investitori planiraju da u tom delu prave i golf terene. Sve lokacije bliže železničkoj mreži i autoputu imaće višu cenu. Cene kvadrata su dosta pale u odnosu na prethodne dve godine, teško je predvideti šta će se dalje dešavati, ali smatram da će u narednih godinu dana situacija biti rovita, a da će nakon toga cene skočiti, posebno u centru grada - zaključuje Kušić.

Na ceni Borča, Ovča, Kragujevac, Subotica, Niš...

Tomislav Sekulić smatra da će nekretnine u Borči i Ovči, nakon izgradnje mosta koji će povezati taj deo grada sa Zemunom, dobiti na vrednosti.

- Kupiti kuću ili plac u Borči, ili još bolje u Ovči, sačekati da se 2013. otvori most, mislim da može biti dobar posao. Kada se tačno izdefiniše trasa širokog magistralnog prstena oko Beograda, porašće cena nekretnina i u tim delovima grada. Takođe, profitiraće oni koji budu imali nekretnine u Višnjičkoj banji i na lokacijama uz mostove koji povezuju grad sa saobraćajnim prstenom. Sada je cena kvadrata u Ovči maksimalno 600 evra, u Borči oko 800, a u Višnjičkoj banji od 1.100 do 1.200, a tada bi mogla da bude viša za 10 do 20 odsto. Mislim da će i nekretnine u Kragujevcu, Nišu, na Kosmaju, Staroj planini i Fruškoj gori vredeti više nego sada. I Subotica će biti atraktivna, jer se očekuje da će doći do intenzivnog privrednog razvoja zbog izvoza u EU - govori Sekulić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar