Kupci stanova ojađeni za dva miliona evra!

Gubici - Ukupna šteta zbog mahinacija građevinskih investitora samo u 2010. iznosi 212,5 miliona dinara! Iako je još u avgustu stupio na snagu Pravilnik o registru investitora, to još nije zaživelo u praksi

Prevare sa prodajom stanova u izgradnji u Novom Sadu toliko su uzele maha da je ukupna šteta koju su kupci pretrpeli od nekoliko investitora samo u prošloj godini iznosila čak 212,5 miliona dinara! Novi Sad je još letos dobio donaciju iz fondova EU za izradu portala sa registrom investitora, u vrednosti od 30 miliona dinara, koji još nije realizovan, a gradska vlast se ne oglašava zbog čega njegova izrada kasni.

Policija je prošle godine kontrolisala rad 24 kompanije i fizičkih lica koji su bili investitori za više od 30 objekata. Nakon kontrole podneto je 18 krivičnih prijava protiv ukupno 25 osoba za 35 raznih krivičnih dela.

Informacije zlata vredne

- Podneli smo krivične prijave protiv 11 investitora, a tužilaštvo nije ni u jednom slučaju odustalo. Ukupna šteta koju su pretrpeli kupci zbog tih dela iznosi 212,5 miliona dinara - kaže za Press načelnik Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala u novosadskoj policiji Milovan Forkapa. Prema podacima policije, na taj način prevareno je 107 kupaca, ali se pretpostavlja da je taj broj znatno veći, pošto nisu svi kupci prijavili prevaru.

Jedan novosadski preduzimač objasnio nam je da je osnovni problem u tome što se ljudi nadaju da će njihovi stanovi biti završeni i da će se useliti, čak i kada je očigledno da investitor laže, menja priču i beži od obaveza.

- Gotovo po pravilu menjaju brojeve telefona, ne poštuju rokove i uvek imaju stotinu razloga zašto nešto nije urađeno. Njih čovek ne može da uhvati ni za glavu ni za rep. Ipak, u javnosti se stiče pogrešna slika da su svi investitori prevaranti, što ni izbliza nije istina. Samo manji deo mešetari - kaže sagovornik Pressa.

Krivične prijave su podnete protiv jednog advokata i jedne agencije za prodaju nekretnina, ali i protiv još nekoliko lica koja su učestvovala u prevarama. U 2010. godini podnete su prijave zbog 16 prevara, tri zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi, pet zbog falsifikovanja službene isprave, a zabeleženo je i deset zloupotreba službenog položaja i jedna poreska utaja.

A

Osumnjičeni

- Jovica Košutić - „Pro-gradnja"

- Dragan Jakešević - „Profit gradnja"

- Dragan Antunović - „Dominus gradnja"

- Sava Babić - Stambena zadruga „Eto"

- Dragan Lakić (u zatvoru) - „Laki-lend"

- Dragan Mušicki - „Ban-X"

- Radojica Panzalović (u pritvoru) - „NS bilding"

- Zoran Stanković (u bekstvu)

- Đorđe Kostić - „Mrmoti"

- Ne možemo da znamo da li je neki gradski funkcioner dobio novac da glasa za određeni urbanistički plan. To je vrlo teško otkriti, a još teže dokazati. Takođe, neko može da unovči informaciju o tome kakav će regulacioni plan biti donet za određeni deo grada mesecima pre nego što se taj podatak obelodani. Zemljište na toj lokaciji nakon usvajanja plana znatno poskupi, pa je ova informacija u građevinskim krugovima zlata vredna. Ali to je teško i za otkrivanje i za dokazivanje - kaže Milovan Forkapa.

Začarani krug laži

Upućeni kažu da su najgori i najopasniji prevaranti oni koji iste stanove prodaju dva ili više puta.

- Po pravilu, oni su slatkorečivi i uvek imaju izgovor. Kako bi zakrpili rupe, broj prevarenih kupaca vremenom postaje sve veći, a svi su deo začaranog kruga - kaže jedan novosadski investitor koji je insistirao na anonimnosti. Prema njegovim rečima, drugoj vrsti investitora gradski službenici „sređuju papire" za novčanu nadoknadu, iako je njihova gradnja od početka nelegalna.

- Dozvoljava im se da nastave započetu gradnju i pored zabrane. Najzad, u gornji krug investitora ubrajaju se oni kojima posao sređuju političari ili funkcioneri. Oni imaju raniju dojavu kakav će regulacioni plan biti u kojem delu grada mnogo pre javnog uvida. Zbog njih se i menjaju regulacioni planovi - zaključuje sagovornik Pressa.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Kupci stanova ojađeni za dva miliona evra!”

  1. Ljuban says:

    Jedno od moguće postavljanih pitanje jeste :
    Kako je moguće da investitor 10- 12 godina gradi stambeno poslovni prostor , a da u tome razdoblju nikada se nije oglasila građevinska inspekcija ?
    Još je tragičnije da se prodaju ti stanovi po modelu ” u izgradnji ”
    dobijaju sudsku overu , kao i dozvolu za uselenje . Sledi odmah i porez na imovinu , a objekat je predviđen za rušenje . Pođimo samo normalnim sledom : Prvo ako nema građevinske dozvole , a pro forme podnet je zahtev . Drugo ako su kupci uselili , a nisu zaključili ugovore .Ako je investitor ulatio komunalno pripremanje zemljišta , ali nije i pitanje dali će to ikad uraditi uplatio komunalno opremanje , da mu se dozvoli nesmatana gradnja i prodaja . Kako se hitno nađe u poreskoj upravi tobož vlasnici stanova u ilegalnom objektu , te se kao takovi prozivaju neodgovornim jer ne plaćaju porez na imovinu . Kada je u pitanju objekat sa 60 i više stanova zašto neko iz Poreske uprave ne pozove investitora i kupce ukradene robe pa da se pod nekom zaštitom građana pokrene postupak završetka radova ili eliminacije sa gradilišta takove investitore . Ovo šta sam napisao tvrdim da je beskoristan članak . Cinično je od nekih službi što u ovakovim slučajevima upućuju kupce u građanaske parnice . Svi mi znamo ko od toga ima koristi . Zašto organi iz javnih službi ne pokrenu protiv takovih postupak , videt će te da će se brzo završiti kako u korist države tako i građana -kupaca . U tome slučaju možda bi advokati bili nezadovoljni . Ilusrtacije radi : Neka neko od nadležnih organa proveri kako to izgleda u ulici Patrijarha Čarnojevića br 15 u Novom Sadu . Na ovakova pitanja nema odgovora .

Ostavi komentar