Krov ode na doboš

Banke su poslednjih nedelja počele u značajnijoj meri da aktiviraju hipoteke zbog kašnjenja u otplati stambenih kredita, pokazuju najnoviji podaci Udruženja banaka Srbije. Tri odsto klijenata ne može da otplaćuje rate, zbog čega je od početka godine aktivirano oko pedesetak hipoteka.
Smanjenje plata, otkazi, prinudni odmori i hronična besparica očito su doveli u probleme mnoge građane koji imaju stambene kredite. U Srbiji, prema podacima Geodetskog zavoda, ima oko 300.000 upisanih hipoteka. Za stambene kredite zaloga je upisana na oko 35.000 nekretnina. Najviše ih je na Novom Beogradu i u Obrenovcu, najmanje u Zemunu i Surčinu.
Stručnjaci kažu da su pojedine banke restriktivnim uslovima za odobrenje kredita rizik svele na minimum, zbog čega je kašnjenje kod stanovništva značajno manje nego kod privrede.
Kada klijent počne da kasni u otplati, posle mesec dana banka šalje opomenu kojom obaveštava klijenta da počinje da mu se obračunava zatezna kamata. Ako rata nije uplaćena u roku od 45 do 60 dana, stiže druga opomena. Posle tri meseca i treća, koja upozorava da sledi - tužba. Tada počinje priprema za vansudski ili sudski postupak. On se pokreće kad prođe 120 dana od prestanka otplate kredita.
Problemi najčešće nastaju iz naivnog uverenja prilikom uzimanja kredita da će uslovi otplate i stanje na tržištu nekretnina 30 godina ostati nepromenjeni.
- Iz prevelike želje za krovom nad glavom, mnogi zaboravljaju da uslovi na početku otplate i posle, recimo, prvih šest godina nisu ni približno isti - kaže Bojan Jokanović, iz agencije „Beoreks”.

PRVO DUG
Bankari ističu da je aktiviranje hipoteke krajnja mera za neredovne platiše stambenih kredita. Ukoliko ceo postupak dospe do suda, stan ili kuća idu na licitaciju, prvo se namiruje vrednost preostalog duga za stambenu pozajmicu, zatim zatezne kamate, a, ukoliko nešto pretekne, novac se vraća i korisniku zajma.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar