Kriza bukti, cene stanova miruju

Uticaj svetskog ekonomskog potresa i na cenu nekretnina u Srbiji tema je koja interesuje sve one koji žele da se skuće

Mnoge analitičare, ali i obične građane koji žele da kupe stan zanima kako će se ponašati cene nekretnina posle obelodanjenja da je SAD potresla hipotekarna kriza.

­ Cene stanova se neće značajno menjati (pasti) posmatrano na kratak rok. Još je preuranjeno govoriti o svim mogućim posledicama globalne finansijske krize na naše tržište nekretnina. Promena cene kapitala i njegove dostupnosti će uticati dvojako na tržište: na tražnju kroz stambene kredite, a na ponudu kroz kredite za projektno finansiranje ­ kaže Srđan Vujičić, direktor beogradskog predstavništva jedne od najvećih evropskih konsultantskih firmi u oblasti nekretnina King Sturge.

Prema njegovim rečima, gledano na srednji rok realno je očekivati pad cena za kvadrat manje kvalitetnih stanova i manjih stanova koji se sada najviše grade.

­ Dešavanja na svetskim finansijskim tržištima, kao i akcije koje su preduzete u cilju njihovog saniranja su veoma sveže, tako da je teško precizno odrediti njihove efekte na tržišta nekretnina, koja su po pravilu inertna. Srpsko tržište nekretnina je u povoju, tako da globalna finansijska kriza još nema toliko direktan i jasno vidljiv uticaj na naše tržište nekretnina ­ objašnjava Vujičić.

­ Rast cena kapitala će se, svakako, odraziti na sva tržišta kroz smanjenu potražnju, ali to ne znači i automatski pad. Tržišta koja su jako brzo rasla mogu samo da uspore rast, a ona koja su se „kolebala“ krenuće silaznom putanjom. Vujičić objašnjava da veliko povećanje cene kapitala ili dostupnosti stambenih kredita može značajno da ugrozi tržište stanova jer se značajan broj kupovina finansira na ovaj način. Realno je očekivati da dostupnost kapitala značajnije utiče na dostupnost kapitala za projektno finansiranje, naročito za velike projekte koji su bili finansirani kroz cross-border kredite. Teži pristup kapitalu za gradnju objekata može da zaustavi rast ponude.

Kako je on dobro upućen u stanje srpskog tržišta nekretnina jasno je da zna situaciju i u Beogradu.

­ Tržište stanova u Beogradu je u ovom trenutku na vrhuncu. Cene su prilično stabilne već čitav kvartal i značajnije promene cene stanova u Beogradu, na kratak rok, ne očekuju se, pre svega zbog velike potražnje i inertnosti tržišta. Međutim, na srednji rok realno je očekivati pad cena manje kvalitetnih stanova i manjih stanova koji se sada najviše grade. Pad cena može se očekivati pre svega zbog povećane ponude, ali i zbog povećanja cene kapitala.

Prema njegovim rečima potrebno je imati na umu da su sadašnje cene stanova takve kakve su (veoma visoke), ne samo kao posledica velike potražnje i dostupnosti kredita, već i zbog „spinovanja” tržišta.

­ Na tržištu su plasirane informacije o ogromnoj tražnji stanova i enormnim postignutim cenama u pojedinim transakcijama (pikovima) što je imalo veliki uticaj na sadašnje cene stanova. Generalno, cene postignute na ovaj način su retko kada održive. Očekujemo da u budućnosti eventualni rast mogu postići samo pojedini delovi grada usled infrastrukturnih ili kapitalnih projekata u blizini. Takođe, centar grada će se pre ili kasnije obnavljati i može se očekivati veća razlika u ceni između centra i ostalih delova grada, naravno u korist ­ centra grada ­ konstatuje Vujičić.

Inače, kompanija u kojoj je on direktor pruža konsultantske usluge najvećim investitorima u oblasti nekretnina u Srbiji. Vujičić naglašava da klijente uvek savetuje da ulažu na srpsko tržište nekretnina, jer je to potencijal u koji treba ­ ulagati.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar