Krediti vojnim penzionerima za stan

U Domu Vojske Srbije je 114 vojnih penzionera, koji do sada nisu imali svoj krov nad glavom, potpisalo ugovore o beskamatnom kreditiranju u iznosu od 20.000 evra za rešavanje stambenog pitanja.

Vojni penzioneri su ugovore potpisali sa Fondom za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, a Ministarstvo odbrane planira da do kraja ove godine stambeno zbrine oko 500 svojih nekadašnjih pripadnika.

Prema rečima načelnika Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnika Slađana Ristića, beskamatni krediti ponuđeni vojnim penzionerima rezultat su dugog rada ministra odbrane Dragana Šutanovca i njegovog kolegijuma kako bi se niz zatečenih problema iz oblasti upravljanja ljudskim resursima rešio.

Stručni tim Ministarstva odbrane ispitao je životni standard vojnih penzionera, kao i ponudu i potražnju nekretnina u Srbiji i ustanovio da je ponuda nepokretnosti u unutrašnjosti znatno veća nego u glavnom gradu.

Skupština Fonda usvojila je predlog izmene Pravilnika o materijalnom zbrinjavanju i korišćenju naknada za troškove stanovanja, rekao je Ristić i dodao da su se te naknade kretale između 2.700 dinara do 18.400 dinara.

Prema njegovim rečima, to znači da je ministarstvo odbrane za te namene mesečno izdvajalo 35 miliona dianra, odnosno 420 miliona dinara godišnje.

Protić je istakao da je u sistemu odbrane ukupno 14.092 osobe bez stana, a da od tog broja 3.036 čine vojni penzioneri.

Vojska je štednjom u 2009. godini, kao i izmenama i dopunama Pravilnika, omogućila korišćenje beskamatnih kredita, i to po održivom modelu koji trajno rešava problem "krova nad glavom" vojnim penzionerima, a ujedno omogućava uštede fondu kako bi se godišnje rešavao određeni broj stambenih pitanja.

Protić je objasnio da se primenom davanjem ovih bespovratnih kredita mesečno štedi 3,7 miliona dinara, odnosno 44 miliona dinara, što će omogućiti da u nastavku projekta bude rešen stambeni problem još 22 vojna penzionera.

Za kredit se prijavilo 354 vojnih penzionera, a pozitivno je rešeno 218, rekao je on i dodao da je pre ovog potpisivanja, zaključeno već 40 ugovora, ukupne vrednosti od oko 79 miliona dinara.

Krov nad glavom, korišćenjem ovog kredita, dobiće vojni penzioneri iz Beograda, Novog Sada, Niša, Pančeva, Subotice, Kruševca, Vršca, Valjeva, Sombora, Smedereva, Šapca, Kragujevca, Zrenjanina, Rume, Aleksinca, Loznice, Sremske Mitrovice, Alibunara...

Korisnici vojnih penzija sredstva će dobiti u dinarskoj protivvrednosti na dan preuzimanja novca, i to po srednjem kursu Narodne banke Srbije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar