Kredit gori od robije!!!

Rate za kredite u „švajcarcima“ udvostručene od početka krize

Građani koji su uzeli bilo koji kredit u švajcarskim francima, jer su kamatne stope bile znatno povoljnije od onih u evrima, danas se gorko kaju jer su im od početka ekonomske krize rate skoro udvostručene!

Takav je slučaj i sa porodicom Vučetić iz Beograda, Zdravkom i njegovom suprugom Zoricom, koja je podigla kredit za stan, a sada zbog toga nema ni za komunalije!
Da bi na Petlovom brdu u Beogradu kupili stan, Vučetići su u martu 2008. godine podigli stambeni kredit u vrednosti od 44.000 evra, sa rokom otplate od 11 godina. Za tri godine, oni su već otplatili 23.700 evra, ali je glavnica njihovog duga danas veća nego onog dana kada su počeli sa otplatom kredita!? Kada su podigli kredit, rata im je iznosila ukupno 34.000 dinara. Zbog pada vrednosti domaće valute u odnosu na švajcarski franak, tri godine kasnije, njihove rate su više nego udvostručene.
- Pre tri godine, plata mi je bila 72.000 dinara, tako da je naš zajednički mesečni dug iznosio 47 odsto od mojih primanja. Zarada mi je od tada povećana svega 4.000, ali su zato rate više nego udvostručene i danas iznose ukupno 70.000 dinara! Kada više nismo mogli da otplaćujemo prispele obaveze jer živimo s dvoje dece i mojom majkom, jednostavno smo prestali da uplaćujemo rate za kredit, pa mi je banka blokirala platu - jada se Zdravko, koji tvrdi da je podlegao nesvakidašnjoj kampanji srpskih banaka koje su reklamirale niske kamatne stope za kredite uzete u švajcarskim francima.

Pod uslovom da švajcarski franak ostane na sadašnjem nivou, Vučetići su banci dužni još 56.000 evra. Dakle, računica je prosta, na samo jednoj „pozajmici“ od 44.000 evra, koju je odobrila Vučetićima, banka će za 11 godina zaraditi gotovo isto toliko evropskih novčanica.
- Bolje bih prošao da sam pare pozajmio od lihvara. U banci za moj slučaj nemaju razumevanje. Kada sam pre izvesnog vremena došao u njihovu centralu se zahtevom da mi reprogramiraju kredit, jedna njihova radnica mi je predložila da prodam stan. Umalo joj glavu nisam otkinuo. Plata mi je bila blokirana pet meseci, pa nisam mogao da plaćam račune „Infostanu“, struju i gas. Zbog toga sam dužan nekoliko hiljada evra. Svakog dana sa zebnjom iščekujem inkasante da me, kao one mučenike iz Kraljeva, obaveste da sam ostao bez stana. Nedavno mi je banka skinula blokadu, pa narednih nekoliko meseci, dok ne izmirim komunalne račune, neću morati da uplaćujem glavnicu, već samo kamatu od 169 franaka. Ne znam šta ću posle. Ne pretim, ali se plašim da ću napraviti neku glupost. Računam, već sam na robiji. Bar bih tamo imao svaki dan tri obroka i krov nad glavom i ne bih morao da gledam kako mi se porodica zlopati - iskreno zaključuje Zdravko.

Moguća konverzija

Bojana Marković iz odeljenje za komunikacije Narodne banke Srbije izjavila je za „Alo!“ da postoji mogućnost da banke već odobrene kredite obračunate u švajcarskim francima preračunaju na bazi evra i da se ta konverzija može obaviti isključivo uz saglasnost klijenta. Prema njenim rečima, u poslednje tri godine, vrednost evra povećana je za 33,1, a švajcarskog franka za 76,5 odsto, što bi praktično značilo da bi u slučaju nepromenjenog iznosa rate bile veće za taj postotak. Međutim, kako je rekla, u istom periodu, kamate na evro i švajcarske franke (euribor i libor) znatno su smanjene, pa bi u zavisnosti od načina na koji je ugovorena kamatna stopa, visoki rast mesečne rate trebalo da bude u određenoj meri smanjen.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar