Kraljevo: Stanove više niko ne gradi i ne kupuje

Tek dve stambene zgrade, čija je gradnja započeta još pretprošle godine, zidaju se na gradskom području u Kraljevu, a doskora je ovde bilo na desetine takvih gradilišta. Stalna ponuda novih, potpuno završenih i uknjiženih stanova kretala se oko dve stotine godišnje. Sada agencije raspolažu tek sa po jednim ili dva takva stana, ali kupci za te nove stanove gotovo i da ne pitaju. Stoga je cena spala od nekadašnjih 1.500 evra na 750 evra po kvadratnom metru i to u centralnoj zoni.

- Jeste, držimo mi tu cenu, ali kada bi neko došao sa gotovim parama prodao bih i 20 odsto niže i to uz čast. Ovako niko, baš niko i ne pita. Eto, dvadeset godina posedujem građevinsku firmu i ne pamtim teže dane za kraljevačko građevinarstvo. Došao sam u situaciju da moram da otpustim tridesetak radnika i na muci sam, jer su oni kod mene i po dve decenije – kaže Vujica Kovačević, vlasnik građevinske firme "Ving".

Pored opštih uzroka koji idu uz krizu, poput nedostatka novca za investiranje i smanjenja kupovne moći građana, kraljevačko građevinarstvo doživelo je i "udar" povodom sumnji, ispitivanja i hapšenja u vezi sa sanacijom posledica zemljotresa. Tako je od desetak građevinskih preduzeća tek dva, tri bez većih posledica "preživelo" ovu fazu istrage u pomenutoj aferi, pa uz više osumnjičenih vlasnika malo je građevinaca bez briga i ima nameru da predstojeće građevinske sezone gradi.

Posledice trpe i brojne agencije za kupoprodaju nekretnina. I kod njih je posla sve manje, prodaju se i kupuju uglavnom polovni stanovi i kuće.

- Mi smo pre deceniju, po dolasku raseljenika sa Kosova imali puno posla. Znatan broj njih je stigao i sa parama ili su kasnije došli do novca pa su ovde kupovali. Ali, taj novac je potrošen. Pošto mnogi od njih ovde nisu našli zaposlenje, nisu rešili egzistencijalna pitanja za decu, ništa ih za Kraljevo ne vezuje. Stoga oni sada te kupljene stanove nude na prodaju i kreću dalje, ka Kragujevcu, Beogradu, Jagodini... Tako povećavaju ponudu u stanju minimalne tražnje. Mi u agenciji imamo u ponudi dva nova stana i uglavnom "odradimo" poneku zamenu veći polovni za manji, uz doplatu. Eto, to je sve od posla. Verujte da se ovde može kupiti kuća od 80 do 100 kvadratnih metara za 20.000–30.000 evra, ali dve godine nijednu nisam prodao – kaže Miša Karapandžić, vlasnik agencija "Aloha nekretnine".

Sagovornici su upitani da li povoljnije kreditiranje može rešiti njihove nevolje i podstaći građevinarstvo? Oni su objasnili da to jeste rešenje, ali dodaju, "u drugim zemljama i gradovima gde za mlade ima više posla i gde su stariji kreditno sposobni. Naravno, uz to ide i lakša i brža procedura za dobijanje lokacija, građevinskih uslova i dozvola".

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar