Koridori Srbije spremni da zamene Alpinu na Koridoru 10

BEOGRAD - Preduzeće Koridori Srbije saopštilo je danas da je spremno da, u slučaju raskida ugovora sa građevinskom kompanijom Alpina iz Austrije, u najkraćem roku pokrene nove tenderske postupke za završetak deonica Koridora 10 Pirot Istok - Dimitrovgrad i obilaznicu oko Dimitrovgrada.

Građevinska firma Alpina je u sredu proglasila bankrot, jer nije uspela da se dogovori s poveriocima o reorganizaciji isplate duga, preneli su strani mediji.

"Koridori Srbije su, u skladu sa postojećim ugovorima, zatražili zvaničnu informaciju o statusu Alpine (Bau GmbH) od strane međunarodnog nadzornog organa Eptisa-Safege-IRD", kaže se u saopštenju Koridora.

To državno preduzeće će, u skladu sa ugovorima koji su definisani međunarodnim pravilima Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, tek nakon dobijanja zvanične potvrde o finansijskom statusu biti u mogućnosti da preduzmu dalje korake u skladu sa pravima i obavezama koje im prema ugovoru pripadaju.

Alpina je angažovana na izgradnji autoputa od Pirota do Dimotrovgrada i obilaznici oko Dimitrovgrada do granice sa Bugarskom, osim dva tunela, čija je izgradnja poverena grčkoj Terni.

Deonica Pirot Istok- Dimitrovgrad do danas je na prvom lotu - trasa i mostovi od Pirot (istoka) do Sukova završena 53,82 odsto, na drugom lotu - trasa, mostovi i tunel od Sukova do obilaznice oko Dimitrovgrada završena je 45, 87 odsto.

Trasa obilaznice oko Dimitrovgrada do graničnog prelaza sa Bugarskom završena je 61,7 odsto, a mostovi na obilaznici 86,56 odsto.

Radovi na toj obilaznici su započeti u aprilu 2010.godine, sa rokom od 720 dana. Dužina deonice je 8,6 km.

Radovi na deonici Pirot istok- Dimitrovgrad započeti su u novembru 2010. godine, sa rokom od 540 dana, a dužina deonice je 14,3 km.

Radovi na deonici Pirot - Dimitrovgrad finansiraju se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a radove na obilaznici oko Dimitrovgrada kreditira Svetska banka.

Ukupna vrednost ugovorenih poslova za obe deonice iznosi 59,3 miliona evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar