Koje su najbolje godine za podizanje stambenog kredita?

Život podstanara može postati posebno naporan uz zahtevan posao, ili po zasnivanju porodice, a u takvim prilikama se obično češće razmišlja o potencijalnoj kupovini sopstvenog stana. Upravo su tridesete godine doba kada građani Srbije najčešće podižu stambene kredite, pokazuju podaci Erste Banke. Naime, procenat klijenata koji je podneo zahtev za stambeni kredit u četvrtoj deceniji je 53 odsto. Pre tridesete, na ovaj korak odlučilo se nešto više od 16 odsto klijenata, a posle 40. godine života njih 31 odsto.

Prosek godina muškaraca i žena kojima su odobreni stambeni krediti ove godine je, doduše, bliži četrdesetoj – 38,5, odnosno 39. U tom dobu se naši sugrađani odlučuju da konačno reše pitanje životnog prostora, a među razloge za donošenje ovakve odluke u tridesetim godinama sigurno spada i činjenica da oni koji tad podižu kredite imaju veća mesečna primanja nego oni koji su to učinili ranije, što takođe pokazuju podaci banke.

Iako su cene kvadrata i kirije za izdavanje stanova bile u opadanju, zanimljivo je uporediti ih. Naime, prosečna cena iznajmljivanja dvosobnog stana u Beogradu iznosi približno 375 evra, Novom Sadu 240, a u Nišu 180 evra*. S druge strane, prema podacima Erste Banke, prosečna mesečna rata stambenog kredita u evrima u 2016. i prvoj polovini 2017. godine u Beogradu je 325, Novom Sadu 245, a Nišu 190 evra.

Ubedljivo najviše stambenih kredita u Erste Banci podignuto je za kupovinu stanova u Beogradu, gotovo polovina (48%), zatim u Novom Sadu i okolini (27%), dok u ostatku Vojvodine taj procenat iznosi osam, a u ostalim delovima Srbije 17 odsto. Zanimljiva je i činjenica da ako posmatramo ukupan volument plasiranih kredita, 68% su podigli muškarci a 32% žene.

Kamatne stope su trenutno na rekordno niskom nivou. Kada je reč o Erste Banci, efektivna kamatna stopa za stambene kredite je pala za trećinu, a inicijalni troškovi su minimalni. Za periode otplate do 20 godina nudi se i mogućnost fiksnih kamatnih stopa, a sve bez troškova osiguranja i obrade zahteva. Aktuelna ponuda važi do kraja 2017. godine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar