Klijent “dobio” banku na sudu

Doneta prva presuda za stambene kredite u „švajcarcima“ u korist građanina, banka izgubila spor jer je samoinicijativno povećavala kamatu

BANKE više nisu svemoćne. Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je u korist klijenta, koji je tako „dobio bitku“ protiv jedne poslovne banke koja mu je odobrila kredit u švajcarskim francima. Banka je izgubila spor, jer je samoinicijativnim povećanjem kamata i na osnovu kursnih razlika dovela do toga da takvu pozajmicu klijent više nije mogao da vraća.

To je prva presuda u korist jednog klijenta u sporu s bankom u Srbiji koja je jednostrano izmenila ugovornu klauzulu.

Građanin je pre pet godina uzeo stambeni kredit od 72.000 švajcarskih franaka. Posle pet godina otplate, dužan je samo 3.000 franka manje, i to po novom kursu - a sve zbog udvostručavanja kursnih razlika i jednostranog podizanja kamatne stope. Nije mogao da plaća rate i banka je raskinula ugovor.

Ovo nije jedina tužba oštećenih građana, koji su se zbog niske kamatne stope pre šest, sedam godina odlučili da uzmu stambene kredite u švajcarskim francima, a zatim su banke izbijanjem krize počele da podižu kamate jednostrano, bez jasnog razloga. Jedino obrazloženje je bilo to da su kamate rasle „u skladu sa poslovnom politikom banke“.

Zbog utrostručavanja kamata na stambene kredite u „švajcarcima“ i rasta švajcarskog franka, rate su našim građanima i do tri puta skočile. Izbora nije bilo, ili da se otplaćuju ili da se banke tuže. Krajem 2011. godine je donet Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, po kom su sve banke morale da vrate kamate na raniji nivo.

Narodna banka Srbije je ove godine dala preporuku bankama da sve ono što su više zaračunale klijentima zbog neosnovanog podizanja kamata na kredite vrate. Tako je za dva meseca 12 banaka vratilo oko 50 miliona evra više uzetog novca.

PROPISI POSTOJE

Osim Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kod nas postoji i propis o obligacionim odnosima, pod koji podležu i tužbe protiv banaka. Dosad su se građani retko obraćali sudovima, jer su banke u ugovorima imale klauzulu da mogu samostalno da izmene ugovor, a klijenti ili nisu čitali sporazum koji su potpisivali ili nisu tome davali važnost. Prema ovom zakonu izmene ugovora mogu da urade samo uz saglasnost korisnika i opravdane razloge.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar