Kirije manje i do 20 odsto

Cene stanova za iznajmljivanje doživele su istu sudbinu kao i kod prodaje nekretnina. U odnosu na novembar prošle godine visina krije spustila se za 10 odsto u centru do 20 odsto u drugim delovima grada. Razlog je, tvrde stručnjaci, sve veća ponuda na tržištu, ali i činjenica da se Beograđani, uplašeni ekonomskom krizom, ređe odlučuju na odlazak u podstanare, kako piše Blic.

- Cene najma su počele da padaju u februaru, a tržište se sada konačno primirilo. Razlog pada je sve veća ponuda na tržištu. Mnogi su odlučili da iznajme svoje nekretnine, umesto da ih prodaju, jer za to sada nije pravi trenutak. Takođe, primetna je i manja potražnja u odnosu na prošlu godinu - kaže Miroslav Cvetković, direktor i vlasnik agencije za nekretnine „Cvetković-Raškov”.
Za 10 odsto pale su cene najma u strogom centru grada, Dedinju i Senjaku, dok je već po obodima Vračara, Zvezdare, Bulevara kralja Aleksandra zakupljivanje niže i za 20 odsto. Za toliko je pala kirija i u Zemunu, Novom Beogradu (osim kod „Beogradske arene”), Banovom brdu, Voždovcu i Paliluli.
- Tržište je umirilo prodaju, pa tako i najam. Oni koji se ne usuđuju da kupe stan, ne usuđuju se ni da ga iznajme. Misle da im je bolje da još pola godine-godinu ostanu kod roditelja, jer se plaše da će im plate biti niže ili da će ostati bez posla. A čim imamo manju potražnju, moraju da padnu i cene - tvrdi Aleksandra Kon iz agencije za nekretnine „Alka”.
Kako su pale cene i potražnja, tako su i stanodavci počeli sve više da ulažu u svoje nekretnine. U agencijama kažu da je na tržištu sve više stanova koji se izdaju u novogradnji, ali i onih koji su opremljeni novijim i kvalitetnijim nameštajem nego do sada.
- Cene najma će mirovati do septembra, kad će ih malo podići studenti koji dolaze iz unutrašnjosti, kao i stranci koji će se posle godišnjih odmora vratiti u Beograd da rade. Tada će porasti zakupnine stanova koji su u blizini fakulteta, kao i onih koji se nalaze u elitnim delovima grada ­ kaže Jovica Jakovac, generalni direktor „Kolijersa”, konsultantske kuće za promet nekretninama.

Cene iznajmljivanja stanova
Deo grada garsonjere/jednosobni dvosobni
Centar od 250 do 350 od 450 do 650
Novi Beograd od 200 do 350 od 300 do 650
Zemun od 170 do 300 od 250 do 400
Čukarica od 200 do 350 od 250 do 400
Voždovac od 150 do 250 od 200 do 350
Mirijevo od 150 do 250 od 200 do 350
-cene su u evrima

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar