Keš uvek na dobroj ceni

Iako banke pozajmljivanje keša papreno naplaćuju, tražnja za ovom vrstom kredita ne jenjava. Suprotno očekivanjima, podaci banaka pokazuju da se iz meseca u mesec, preračunato u dinare, odobrava isti, ili čak veći iznos keš kredita. Kurs evra ne igra značajnu ulogu u iznosu novoodobrenih keš kredita, s obzirom na to da se velika većina, čak 75 odsto, odobrava isključivo u dinarima, dok je svega četvrtina novih kredita vezana za evro.

Razlog velikog učešća dinarskih kredita je poznat: za zajmove vezane za evro potrebno izdvojiti 30 odsto depozita ili učešća, dok banke dinare pozajmljuju bez ovog značajnog troška. Ipak, u pojedinim bankama priznaju da građani danas, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u proseku pozajmljuju niže iznose, prvenstveno zbog slabije kreditne sposobnosti. Takođe, dinari se najčešće zajme kako bi se pokrili već postojeći dugovi. A cena nikako nije mala, kreće se čak do 27 odsto godišnje.

- Gotovinski krediti spadaju među najtraženije bankarske proizvode, a naročito ako računamo i kredite za refinansiranje namenjene klijentima koji žele da, uz postojeća zaduženja, dobiju i dodatni iznos novca - kaže Miroslav Rebić, član izvršnog odbora „Sosijete ženeral banke“. - Iako je generalno na tržištu tražnja za kreditima nešto niža u odnosu na period pre početka finansijske krize, kod ovog tipa kredita ona konstantno postoji. Tako je od početka godine u „Sosijete ženeral banci“ plasirano pet odsto više ovih kredita nego u istom periodu lane.
Pad tražnje za gotovinskim zajmovima je, prema rečima bankara, uglavnom sezonskog karaktera.

A, nakon letnjih odmora se, zbog povećanih troškova života, prvenstveno vezanih za početak školske godine i nabavku energenata, tradicionalno beleži rast gotovinskih kredita.

U Banci Inteza takođe ističu da je interesovanje za gotovinskim zajmovima stabilno.

- Iako je tražnja za ovim kreditnim modelom relativno nepromenjena u poređenju sa istim periodom prethodne godine, prosečan iznos pozajmice niži je usled smanjene kreditne sposobnosti građana - ističu u ovoj banci dodajući da je za prvih devet meseci odobreno više od 23.000 „laki keš„ gotovinskih zajmova.

HOĆE DINARE

- Na stalan rast tražnje stanovništva za dinarskim kreditima uticale su monetarne mere NBS usmerene na dinarizaciju tržišta kredita, kao i naša spremnost da na ovo strateško opredeljenje odgovorimo - ističu u ovoj banci.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar