Katastar završen za 80 odsto Srbije

Republički geodetski zavod je završio katastar nepokretnosti za 3.938 katastarskih opština, što je 87 odsto katastarskih opština ili 80 odsto teritorije Srbije.

Prema rečima direktora Republičkog geodetskog zavoda Nenada Tesle, formiranje katastra nepokretnosti biće završeno tokom 2010. kako je i planirano, navodi se u saopštenju.

Do sada, katastar nepokretnosti je završen na celokupnim teritorijama 44 političke opštine, a do kraja godine katastar će biti ustrojen i u Sopotu, Jagodini, Ćupriji, Kraljevu, Zaječaru, Vladičinom Hanu, Svrljigu, Surdulici i većini drugih gradova u Srbiji.

Kako je precizirano, planirano je da tokom 2010. godine svaka nepokretnost bude definisana položajem, veličinom i adresom sa upisanim nosiocem prava, kao i upisanim postojećim teretima i ograničenjima.

Istaknuto je da će nakon izvršenog upisa, građanima biti omogućeno da svoja prava dokazuju na najlakši i najpouzdaniji način, putem lista nepokretnosti, koji će se kao dokaz izdavati iz digitalne baze podataka katastra nepokretnosti.

Time će se omogućiti brže ostvarivanje hipotekarnih kredita, kao i upis hipoteka, čime će se povećati sigurnost i tržišna vrednost nepokretnosti i olakšati eventualna prodaja.

Prema rečima direktora Zavoda Nenada Tesle, izrada katastra nepokretnosti je jedan od prvih koraka, nakon čega sledi proces održavanja evidencije katastra nepokretnosti, nastavak radova na izradi digitalnih katastarskih planova, kao i izrada i održavanje Adresnog registra i e-Katastra, koji će gradjanima omogućiti uvid u podatke katastra nepokretnosti putem interneta.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar