Kasni otplata stambenih kredita

Zbog povećanog kašnjenja u otplati stambenih kredita, banke počinju da aktiviraju hipoteke. Pojedine banke su oštrim uslovima za odobrenje kredita rizik svele na minimum, pa je kašnjenje kod stanovništva višestruko manja nego kod privrede.

Prema podacima Udruženja banaka, sve je više klijenata koji kasne u otplati stambenih kredita. Zbog stroge politike u odobravanju kredita, u Srbiji nema hipotekarne krize kao u nekim zemljama u regionu. Za sada tek tri odsto klijenata ne može da otplaćuje rate.

Prinudna naplata pokretanjem hipoteke poput mnogih zemalja u tranziciji sve je češća praksa i u Srbiji.

U "Folks banci" kažu da se na prinudnu prodaju odlučuju tek kada se iscrpe sve mogućnosti za nastavak otplate, od upozorenja do reprograma kredita.

"Ako stan po našoj proceni vredi 100, odobravamo kredit od 80. Jedno je procena i teorija, a drugo je koliko stvarno dobijemo godinu dana kasnije, ako sad prodajemo neku nekretninu. Iz ove sume odvaja se iznos kredita sa kamatom, a sve ostalo dobije vlasnik", rekao je izvršni direktor te banke Klaus Miler.

Pojedine banke su oštrim uslovima za odobrenje kredita rizik svele na minimum, pa je docnja kod stanovništva višestruko manja nego kod privrede.

Aleksandar Čortan iz "Alfa banke" kaže da je 95 odsto portfolija banke osigurano u Nacionlnoj korporaciji kredite. Ugovorom sa Nacionalnom korporacijom regulisan je način kako se naplaćuju krediti koji su u delikvenciji.

Problemi zbog pogrešnih procena

Konsultanti iz oblasti nekretnina očekivali su krizu u otplati jer se to ciklično dešava, ne samo u regionu već i istočnoj Evropi. Oni smatraju da je problem u tome što su građani, prilikom uzimanja kredita, verovali da će 30 godina uslovi otplate i stanje na tržištu nekrtnina biti nepromenjeni.

"Najveća problematika u celoj priči je što uslovi na početku otplate i posle pet-šest godina nisu ni približno isti. Zato banke i jesu u problemu da ako nekom ko ne može da vrati nekretninu da mu se uzme i proda i vrati dug u celosti", kaže Goran Ivanić iz kompanije "King Sturdž".

Stručnjaci upozoravaju da je 30 godina, koliki je rok otplate, dug period, pa su kreditne teškoće gotovo normalna pojava. Svaki stambeni kredit je individualan i mora da se vodi računa o promenjilivim kamatnim uslovima, i o nekim rezervama na koje mora da se računa ukoliko se zapadne u teškoće.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar