Kako kupiti stan na kredit i pre nego što su radovi gotovi?

Kupovina stana na kredit moguća je i ako željena nekretnina nije izgradjena do kraja. Banke su, naime, voljne da finansiraju i nedovršene stanove, ali samo pod uslovom da su radovi pri kraju, odnosno 80 odsto gotovi.

Preduslov za odobravanje ovakvog kredita u Banci Intesa, kako je rečeno našem listu, jeste da je bar 80 odsto objekta završeno.

Dokumenta koja je, kako kažu, potrebno priložiti prilikom podnošenja kreditnog zahteva, jesu najpre lična karta kupca na uvid, potvrda o zaposlenju i visini primanja, zatim dve administrativne zabrane, PPDG-5 obrazac ukoliko je u prethodnoj godini plaćao porez na dohodak, promet po računu iz druge banke za poslednjih šest meseci i isplatne liste za poslednja tri meseca.

Takođe, potrebno je priložiti i listu dokumenata kojima se dokazuje namena kredita poput predugovora o kupovini stana, izvoda iz lista nepokretnosti, rešenja o odobrenju izgradnje, odnosno, kopije pravosnažne građevinske dozvole, kopije lokacijske dozvole i procene vrednosti nepokretnosti na kojoj se uspostavlja hipoteka koju radi procenitelj sa liste procenjivača ove banke.

To nije kraj, kada je reč o potrebnim papirima, ali ostali deo, kažu u Banci Intesa, razlikuje se u zavisnosti da li je prodavac stana fizičko ili pravno lice.

Ako kupujete stan od drugog fizičkog lica, potrebno je dostaviti ličnu kartu prodavca, a po potrebi i saglasnost supružnika i ostalu dokumentaciju. S druge strane, ako kupujete od firme, neophodno je priložiti i ličnu kartu založnog dužnika, statut firme ili odluku o osnivanju firme investitora, izvod iz APR-a, kopiju OP obrasca. Zatim, potrebna je i odluka o zalaganju kojom investitor navodi ko će biti ovlašćeno lice za potpisivanje založne izjave i zahtev za upis hipoteke i mogućnost uspostavljanja hipoteke na stanu i ostalu dokumentaciju.

Uslovi koje nekretnina mora da ispuni
Pitali smo za vas i Prokredit banku kakvi su uslovi da odobri kredit za poluizgradjen stan. Odgovor je bio sličan: Najpre, nekretnina mora biti 80 odsto izgrađena, a onda ta nekretnina mora da ispuni sledeće uslove.

Mora imati lokacijsku i građevinsku dozvolu, koje su izdate u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, odnosno nekretnina mora da poseduje i građevinsku i upotrebnu dozvolu izdatu u postupku legalizacije za stan čija je izgradnja započeta bez neophodnih dozvola.

Potrebno je, kako navode, da nekretnina ima i odobrenje za izgradnju u kojem je klijent naveden kao investitor za izgradnju stana.

Kad je reč o stambenim kreditima u saradnji sa Nacionalnom korporacijom za osiguranje kredita (NKOSK) i Ministarstvom finansija, opet je potrebno zadovoljiti nekoliko uslova.

“Mora biti uknjižena u zemljišnoj knjizi ili katastru, a tamo gde ne postoje zemljišne knjige ili katastar, prihvariće se evidencija po pravilima tapijskog sistema”, rečeno je našem listu u Prokredit banci.

Ako nekretnina nije uknjižena, kažu oni, mogla bi ipak da bude prihvaćena kao sredstvo obezbeđenja kredita u nekim slučajevima, poput onog kad je reč o projektima kod kojih je nosilac građevinske dozvole Građevinska direkcija Srbije.

Kredite za objekte u izgradnji odobrava i Sosijete ženeral banka, a tamo su nam rekli da, kada je reč o objektima u izgradnji, od dodatne dokumentacije koji banka traži osnovno je imati lokacijsku i građevinsku dozvolu.

“Važno je i da je u pitanju legalna gradnja, da je objekat izgrađen u skladu sa projektom, a to su detalji koje utvrđuje procenitelj, odnosno sudski veštak građevinske struke. Po potrebi, banka može da traži i dodatnu dokumentaciju, u zavisnosti od konkretne situacije”, rečeno je našem listu u ovoj banci.

Primer kredita za neizgrađen stan

U Banci Intesa su za naše čitaoce dali i primer ovog kredita. Kako kažu, građanima je na raspolaganju stambeni zajam indeksiran u evrima sa osiguranjem NKOSK, i to u iznosu od 10.000 evra do 80 odsto od iznosa kupoprodajne vrednosti nepokretnosti koja se pribavlja iz kredita. Rok otplate je do 360 meseci, a kamata na godišnjem nivou iznosi od 3,99 odsto plus šestomesečni euribor. Potrebno je položiti minimum 20 odsto učešća od procenjene kupoprodajne vrednosti nekretnine.

Savet stručnjaka: Kako izbeći probleme?
Do sada više od 20.000 kupaca oštećeno tako što su kupovali stanove a da sebe nisu adekvatno zaštitili. Najbezbednije je, kako kaže, da investitor da banci garanciju koju kupac može da aktivira i da se tako naplati kod banke, u slučaju da bilo šta pođe po zlu pa investitor ne završi tih 20 odsto.

Potrebna dokumentacija za kredit ako je stan 80 odsto izgrađen
- Lična karta na uvid
- Potvrda o zaposlenju i visini primanja
- Dve administrativne zabrane
- PPDG-5 obrazac ukoliko je u prethodnoj godini plaćao porez na dohodak
- Promet po računu iz druge banke za poslednjih 6 meseci i isplatne liste za poslednja 3 meseca
- Predugovor o kupovini stana
- Izvod iz lista nepokretnosti
- Rešenje o odobrenju izgradnje
- Kopiju pravosnažne građevinske dozvole
- Lokacijsku dozvolu
- Procenu vrednosti nepokretnosti na kojoj se uspostavlja hipoteka
- *Ličnu kartu prodavca, a po potrebi i saglasnost supružnika
- ** Ličnu kartu založnog dužnika, statut firme ili odluku o osnivanju firme investitora
- ** Izvod iz APR-a
- ** Kopiju OP obrasca
- ** Odluku o zalaganju kojom investitor navodi ko će biti ovlašćeno lice za potpisivanje založne izjave i zahteva za upis hipoteke i mogućnost uspostavljanja hipoteke na stanu

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar