Kako da računi za struju zimi budu niži?

Spoljašnja temperatura sve je niža, a računi za struju sve veći. Zbog toga vam otkrivamo nekoliko malih trikova koji će pomoći da utrošak električne energije bude manji. Mnoge od njih možete pronaći i u „Vodiču za energetsku efikasnost“, koji je objavilo Udruženje građana „Strawberry Energy“ u saradnji sa Centrom za energetsku efikasnost i primenjenu ekologiju i opštinom Palilula.

Očistite bojler od kamenca

Veoma često ne vodimo računa u koje vreme uključujemo bojler u kupatilu, a to nas isto tako na kraju meseca, kada stigne račun za struju, može koštati i više novca. Kako se to ne bi dogodilo, podestite termostat bojlera na 50-60°С, jer se na toj temperaturi kamenac najmanje hvata za grejač. Naslage kamenca povećavaju potrošnju električne energije, zato što je on odličan izolator i na taj način sprečava i produžava vreme zagrevanja vode.

Preporuka je da se čišćenje bojlera obavlja barem jednom u godinu ili dve dana, jer se na taj način može omogućiti ušteda struje i do 15%. Kada god možete, trudite se da bojler uključujete noću, jer je tada električna energija jeftinija i do četiri puta, u odnosu na dan.

Uređaji troše struju i u režimu „standby“

Televizor, računar, DVD plejer, muzički stub samo su neki od uređaja, koje svakodnevno koristimo i to neracionalno. Ako ovih dana planirate da menjate neki od njih, vodite računa da na sebi imaju oznaku „energy star“, koja ukazuje na najmanju potrošnju energije.

Čak i kada računar ostavite u režimu „standby“, on će trošiti struju. To važi i za sve ostale uređaje koji imaju ovu opciju, a neki od njih znaju da potroše i do 40% prosečne potrošnje energije, pa vam savetujemo da, ako ih ne koristite, ugasite u potpunosti.

Ako posedujete stoni računar, znajte da on troši više struje od laptopa, a stari monitori više od sve popularnijih LCD ekrana.

Da li je i vaš punjač za mobilni telefon trenutno u utičnici?

Jedan od tzv. „skrivenih potrošača“ električne energije jesu i punjači za mobilni telefon, koji uključeni u utičnicu i u momentu kada ne pune bateriju telefona, troše struju. Zato, kada završite punjenje telefona, isključite punjač i odložite ga u stranu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar