Kako da ne čujete komšije u svom domu?

Mnoge stvari su bitne prilikom kupovine novog stana: cena i lokacija, spratnost i orjentacija, da li zgrada ima izolaciju i koju vrstu... Rešili ste sve ove nedoumice, kupili stan i uselili se. A onda su se uselili i ostali, iznad, ispod i oko vas, i vaš život je postao noćna mora.

Komšije iznad imaju troje dece koja, čini vam se, nikada ne spavaju. Stanari ispod imaju tinejdžere koji okupljaju društvo i slušaju glasnu muziku po ceo dan. Štaviše, čini vam se da čujete i prepirke bračnog para dva sprata niže.

Ako živite u takvom okruženju, velika je verovatnoća da vaša zgrada nema zvučnu izolaciju u podovima. Ovo je, nažalost, situacija u većini novih zgrada koje ubrzano niču u urbanim sredinama.

Razloga za to je nekoliko. Izolacija možda i postoji, ali nije adekvatna, tj. ugrađeni materijal ne štiti od zvuka udara (klompe, veš mašina, igra dece) niti vazdušnog zvuka (glasna muzika, TV, rasprava stanara i slično). Projektanti nisu dovoljno informisani o postojanju adekvatnih rešenja za zaštitu od buke u podovima. Investitor nije zainteresovan da uloži u zvučnu izolaciju jer će stanove ionako prodati.

Srećom, ovakva situacija se može popraviti, naknadnom intervencijom u vašem stanu i ugradnjom plivajuće podne konstrukcije, sa kamenom vunom kao zvučnim, ali u isto vreme i toplotnim izolatorom. "Knauf Insulation" kamena vuna za podove je dovljno čvrsta da može da izdrži opterećenja, ali i dovoljno elastična da deluje kao amortizujući sloj.

Međutim, idealno je da u startu, prilikom kupovine, na svoju listu pitanja koja ćete uputiti investitoru je i - da li stanovi imaju zvučnu izolaciju u podovima, i o kom se proizvodu radi? Tako ćete u startu eliminisati one zgrade koje izolaciju nemaju, a sebe poštedeti života u bučnoj sredini i dodatnih investicija.

I za krajnjeg kupca i za investitora je bitno da znaju da adekvatna zvučna izolacija značajno poboljšava kvalitet života i komfor boravka u stanovima. Takođe, potrebne su izuzetno male debljine kamene vune da bi se postigli zadovoljavajući rezultati u prigušivanju zvuka (optimalno 3cm). Zvučna izolacija ne poskupljuje značajno investiciju, a znači mnogo.

Među kompanijama kojima je kvalitet gradnje i zadovoljstvo kupaca na prvom mestu je i firma "Galens" iz Novog Sada, koja se bavi izgradnjom stambenih objekata. Oni su prepoznali da je za maksimalni komfor i udobnost života u stanovima neophodna kvalitetna podna izolacija. Zato su se odlučili za kamenu vunu u podnoj konstrukciji na prestižnom novosadskom stambeno-poslovnom kompleksu "Garden". I ne samo tu, već planiraju da na svakom svom budućem projektu, kamena vuna u podovima bude obavezni element.

Specijalnu aplikaciju za izračunavanje nivoa buke u vašem domu možete preuzeti OVDE.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar